Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Haakon en Mette-Marit op officieel bezoek in Londen

2 maart 2023 · Leestijd 3 min

Deze week brengen kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit een officieel bezoek aan het Verenigd Koninkrijk. In Londen worden verschillende evenementen en conferenties bijgewoond. De reis heeft als doel de banden tussen het VK en Noorwegen te versterken. De landen werken al veel samen op het gebied van groene energie en industrie. Dit zijn de hoogtepunten van het bezoek!

Kroonprins Haakon opende woensdag een grote zakenconferentie die Noorse en Britse bedrijven samenbrengt op gebieden als energie, technologie en financiële zaken. De Noren en Britten werken vooral samen op gebieden als offshore wind, waterstof, CO2-management en technologie voor duurzame energie.

Samenwerking

Bij de opening van de conferentie staart Haakon stil bij de hechte banden tussen beide landen. Zo zegt hij: "De banden tussen onze twee landen zijn diep en sterk. Onze relatie is gebaseerd op een jarenlange samenwerking. We zijn partners in de politiek en het culturele leven, in het bedrijfsleven, defensie en veiligheidsbeleid - om er maar een paar te noemen". 

H&MM Londen 1

Aandacht voor literatuur

Later in de ochtend vindt een branchebijeenkomst voor Britse boekverkopers, uitgevers, vertalers en cultuurjournalisten plaats op de Noorse ambassade in Kensington. Bij het evemenent waren ook verschillende bekende Noorse auteurs aanwezig. Kroonprinses Mette-Marit opende het evenement met een speech. Hierin benadrukt zij het belang van literatuur: "Ik ben zeer dankbaar voor de geschenken van de auteurs aan ons allemaal. Literatuur verbindt ons  met het verleden en het verleden, over continenten en verschillende levenservaringen heen. Literatuur verbindt ons met elkaar en onszelf". 

H&MM Londen

Ontmoetingen

Woensdagmiddag bezocht het Noord kroonprinselijk paar het Stockwell skatepark in de wijk Brixton waar ze onder andere kennismaakten met jonge skaters die hier elkaar ontmoeten.Goede ontmoetingsplekken zijn belangrijk om mensen met elkaar te verbinden en een goed lokaal leefklimaat te creëren. Het is het Noorse bedrijf Betongpark dat dit skatepark in Londen, een van de oudste van Groot-Brittannië, heeft gerestaureerd.

H&MM Londen 2

Woensdagavond woonden de kroonprins en kroonprinses een receptie bij in Lindley Hall op de Noorse ambassade. Het kroonprinselijk paar zag er stralend uit. 

Koninklijk bezoek

Op donderdag hebben kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit een bezoek gebracht aan de Britse royals op Windsor Castle. William en Catherine delen deze foto van het bezoek. Zij schrijven: "Een genoegen om vanmorgen de kroonprins en prinses van Noorwegen te verwelkomen in Windsor, en te praten over groene energie, het milieu en nog veel meer". 

Het bezoek van het Noors kroonprinselijk paar aan het Verenigd Koninkrijk duurt tot en met vrijdag.

Foto's: Det Norske Kongehus /  Nina Rangoy (NTB)

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--