Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Haakon geeft steun aan Noors VN-personeel

7 januari 2021 · Leestijd 2 min

De Noorse kroonprins Haakon heeft woensdag samen met de minister van Buitenlandse Zaken, Ine Eriksen Søreide, deelgenomen aan een digitale bijeenkomst met het diplomatieke team dat de komende twee jaar de Noorse inspanningen in de VN-Veiligheidsraad zal verzorgen.

Noorwegen is sinds 1 januari één van de tien niet-permanente leden van de raad, samen met onder meer Ierland. "Ik hoop dat u klaar bent voor de taken die op u wachten. Nu begint het echte werk", zei de kroonprins volgens een mededeling van het hof tegen het Noorse VN-personeel in New York.

Haakon is nauw betrokken geweest bij de Noorse lobby om voor het eerst sinds 2001-2002 weer een plek in de Veiligheidsraad te krijgen. Zo woonde hij vorig jaar - ook digitaal - een receptie bij voor de lidstaten van de VN waarmee de Noorse campagne werd afgesloten.

"Internationale samenwerking is belangrijk, en via de VN hebben we de mogelijkheid om oplossingen te vinden die het leven van mensen verbeteren. En om de VN te laten functioneren, moeten de landen die in de organisatie geloven hun deel van het werk op zich nemen", beargumenteerde de kroonprins het Noorse streven. "Noorwegen is er klaar voor."

De inzet van de koninklijke familie bij het verkrijgen van een plek in de Veiligheidsraad is niet ongebruikelijk. Zweden, Nederland en België schakelden de afgelopen jaren ook hun koningen in om dit resultaat te bereiken. België, dat koning Filip naar New York stuurde, heeft de tweejarige periode net afgesloten.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--