Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Harry en Meghan keren niet terug als werkende royals

19 februari 2021 · Leestijd 3 min

Prins Harry en zijn vrouw Meghan nemen definitief afstand van het Britse koningshuis. Dat hebben de hertog en hertogin van Sussex laten weten aan koningin Elizabeth, zo maakte Buckingham Palace vrijdag bekend.

Harry heeft de afgelopen tijd verschillende gesprekken gehad met zijn oma Elizabeth over zijn rol in de familie. Naar aanleiding van die gesprekken heeft de koningin schriftelijk laten weten dat de wensen van Harry en Meghan niet te rijmen zijn met de verantwoordelijkheden en plichten die gepaard gaan met de taken van de werkende leden van het Britse koningshuis.

Daarop is besloten dat Harry en zijn vrouw niet terugkeren als 'werkende leden' van de koninklijke familie. Het stel blijft wel actief voor organisaties waar ze als persoon aan verbonden zijn. Harry blijft bijvoorbeeld ambassadeur van de Invictus Games. 

Geen eretitels meer

Harry en Meghan moeten nu al hun eretitels inleveren. Dat betekent dat de prins zijn militaire titels en de daarbij horende taken ook kwijtraakt. De vrijgekomen eretitels gaan terug naar koningin Elizabeth en worden opnieuw verdeeld onder de werkende leden van de Britse koninklijke familie. Britse media meldden recent dat Harry vooral moeite heeft met het verliezen van zijn militaire eretitels, die hem zeer dierbaar waren.

De hertog van Sussex was ruim tien jaar actief voor de Britse strijdkrachten. Hij volgde de militaire academie Sandhurst en werd als helikopterpiloot twee keer uitgezonden naar Afghanistan. In 2015 nam de prins na tien jaar afscheid van het leger.

Na zijn terugkeer bleef hij zich wel inzetten voor zijn oude kameraden. Zo bedacht Harry de Invictus Games voor gewond geraakte militairen. Sinds december 2017 bekleedde de prins naast enkele andere ere-functies, de puur ceremoniële positie van kapitein-generaal van de mariniers. Hij nam de titel over van zijn grootvader Philip, die destijds na 64 jaar een stapje terug deed.

Ook verliest Harry zijn taken bij The Queen's Commonwealth Trust, een organisatie die jonge wereldverbeteraars met elkaar in contact brengt, en als beschermheer van de professionele rugby league in Engeland (RFL). Deze taak nam hij in 2016 over van zijn oma, koningin Elizabeth.

Afstand

Harry en Meghan lieten vorig jaar weten afstand te willen nemen van het Britse koningshuis. Het stel liet meteen weten geen gebruik meer te maken van de aanspreektitel zijne/hare koninklijke hoogheid en sprak de wens uit financieel onafhankelijk te worden van de koninklijke familie. De hertog en hertogin behielden hun eretitels en spraken met Buckingham Palace af dat de afspraken na een jaar zouden worden geëvalueerd.

Harry en Meghan verhuisden met hun zoontje Archie aanvankelijk naar Canada en later naar de Verenigde Staten, op zoek naar meer privacy. De Sussexes sloten in de tussentijd lucratieve deals met onder anderen Netflix en Spotify.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Tweede kindje op komst

Afgelopen zondag kwam het nieuws naar buiten dat Harry en Meghan een tweede kindje verwachten. De bijna 2-jarige Archie krijgt dus een broertje of zusje. Het is nog niet duidelijk wanneer Meghan is uitgerekend. Buckingham Palace liet weten dat de hele koninklijke familie verheugd is met het blijde nieuws.

Volgens bronnen rond de koninklijke familie heeft het paar de familie zelf ingelicht over de zwangerschap. "De koningin, de hertog van Edinburgh, prins Charles en de rest van de koninklijke familie is verheugd en wenst ze het allerbeste", luidde de korte verklaring van een woordvoerder.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--