Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Harry en Meghan lanceren campagne voor bewustzijn van racisme

1 oktober 2020 · Leestijd 3 min

De hertog en hertogin van Sussex hebben donderdag een campagne gelanceerd waarmee ze oproepen tot het meer en beter bewust worden van racisme in het Verenigd Koninkrijk. In gesprek met de Evening Standard vertellen Harry en Meghan wat ze ermee willen bereiken.

Donderdag start in het Verenigd Koninkrijk Black History Month, wat gezien kan worden als het perfecte moment om de alledaagse problemen waar mensen van kleur tegenwoordig nog mee te maken hebben onder de aandacht te brengen. Volgens Harry kan het VK een beter land worden als witte mensen meer begrijpen van het leven van "mensen met een andere huidskleur."

"Ik was me niet bewust van veel van de problemen in het Verenigd Koninkrijk en in de rest van de wereld. Ik dacht van wel, maar dat was niet zo", aldus Harry. Als voorbeeld noemt hij een witte etalagepop. "Denk je dan überhaupt van: 'dat is raar, waarom staat daar geen zwarte pop?' Dat is maar een voorbeeld van dat wij als witte mensen ons niet altijd bewust zijn van hoe het voor iemand met een andere huidskleur moet zijn."

NextGen Trailblazers

Harry en Meghan hebben daarom een lijst opgesteld met zogenoemde NextGen Trailblazers. Dit zijn jonge mensen die een positieve bijdrage hebben geleverd aan de Britse gemeenschap en anderen inspireren en motiveren om vooroordelen weg te nemen. "Nu is het beste moment om ons platform te gebruiken zodat we een gesprek kunnen beginnen en zwarte mensen die binnen hun eigen gemeenschappen al een groot verschil hebben gemaakt, kunnen introduceren aan de rest van de gemeenschap", aldus Harry.

Tot slot zegt Harry dat het niet om "schuld" gaat, maar om "leren en hoe we het beter kunnen doen. Ik denk dat het een erg spannende tijd is in de Britse cultuur en geschiedenis en ook in de wereldcultuur. Dit is echt een moment dat we moeten aangrijpen en vieren. Want niemand anders heeft dat voor ons gedaan."

In een gelieerd artikel in de Evening Standard onderstrepen Harry en Meghan hun boodschap nogmaals. "Zolang structureel racisme blijft bestaan, zullen generaties van jonge mensen van kleur hun levens niet beginnen met dezelfde gelijkheid van kansen zoals hun witte leeftijdsgenoten. Zolang dat blijft bestaan, zal onbenut potentieel nooit gerealiseerd worden."

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--