Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Heeft de Israëlische president genoeg plek voor zijn koninklijke gasten?

22 januari 2020 · Leestijd 2 min

De Israëlische president Reuven Rivlin heeft een serieus ruimteprobleem voor het diner dat hij woensdagavond aanbiedt aan staatshoofden en regeringsleiders die een dag later in Jeruzalem het Wereld Holocaust Forum bijwonen. De presidentiële residentie is te klein om iedereen een plek te bieden.

Rond de woning zijn dan ook tenten opgezet om ook delegatieleden en beveiliging een plek te bieden. De staf van de president hoopt alleen dat de weergoden zich inhouden. Er is voor Jeruzalem een waarschuwing uitgegeven voor sneeuw en hevige regenval. Dat zou het verblijf in de tenten minder aangenaam maken. De Israëlische televisie liet dinsdagavond zien dat het in de keuken al een en al bedrijvigheid is.

Koning Willem-Alexander is een van de gasten bij het diner. Hij wordt enkele uren eerder op het Ben Goerion-vliegveld in Tel Aviv verwacht. Tijdens het samenzijn houdt gastheer Rivlin een toespraak, die namens de buitenlandse genodigden zal worden beantwoord door de Spaanse koning Felipe. Die heeft als een van zijn extra historische titels 'koning van Jeruzalem.' De Russische president Vladimir Poetin slaat het etentje over en komt pas donderdag voor een verblijf van twaalf uur naar de Israëlische hoofdstad.

Verkeerschaos

Poetin is een van de sprekers tijdens het Forum en koppelt ook een uitstapje naar Bethlehem aan zijn bliksembezoek. Daar kan hij praten met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Een andere spreker bij het Forum dat wordt gehouden in het Holocaust-herinneringscentrum Yad Vashem is de Britse troonopvolger prins Charles, die overkomt van het Wereld Economisch Forum in Davos.

De Israëli's krijgen niets mee van het evenement of de buitenlandse gasten, die overal van het publiek worden afgeschermd. Rondom de presidentiële residentie waren dinsdag al straten afgezet en ook voor het King David Hotel, waar de meeste gasten verblijven, waren al schermen opgezet. Waar de bewoners van Jeruzalem wel mee te maken krijgen zijn wegversperringen, verkeerschaos en afsluiting van de weg tussen Jeruzalem en Bethlehem wanneer Poetin daar heen gaat.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--