Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Henri blij met alle felicitaties

8 oktober 2020 · Leestijd 3 min

Groothertog Henri van Luxemburg kreeg het op de dag van zijn twintigjarig regeringsjubileum even te kwaad. Aan het einde van een conferentie op de Belval-campus van de universiteit van Luxemburg kreeg hij van een jonge studente bloemen aangeboden.

Bijzondere bloemengeefster

Het was niet zomaar een studente: zij was namelijk geboren op 7 oktober 2000, de dag dat Henri in het parlement de eed aflegde als nieuwe groothertog. De bijzondere band die de groothertog en studente daardoor hadden, emotioneerde Henri zeer, zo schreef het paleis op sociale media.

De groothertog ging woensdag gewoon aan het werk. Tijdens het bijwonen van de conferentie over het in 1970 verschenen rapport van voormalig premier Werner over de verdere economische integratie van de Europese staten, ontkwam hij wederom niet aan zijn jubileum. Rector Stéphane Pallage van de Luxemburgse universiteit stond er uitgebreid bij stil en prees de verdiensten van Henri.

Het paleis liet de dag ook niet ongemerkt voorbijgaan en plaatste ook donderdag nog citaten uit belangrijke toespraken die Henri sinds zijn ambtsaanvaarding heeft gehouden. Premier Xavier Bettel liet ook van zich horen in een felicitatie namens de regering. "Leve de groothertog, leve de groothertogelijke familie en leve Luxemburg", aldus Bettel.

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Henri dankt voor gelukwensen op social media

Henri heeft woensdag ook via sociale media bedankt voor de vele steunbetuigingen en tekenen van medeleven die hij ter ere van zijn twintigjarige regeringsperiode mocht ontvangen. Hij plaatste ook een korte video waarin burgers op straat hem gelukwensen.

"Het is een grote eer voor mij om ten dienste te staan van ons land, met de onschatbare steun van de groothertogin. Ik wil ook bedanken voor de vele tekenen van medeleven die onze landgenoten opnieuw aan mijn familie brengen", aldus de verklaring van Henri. Aan het einde van het videofilmpje, dat hij op de bank in kasteel Berg bekeek, sprak hij nogmaals zijn dank uit.

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Groothertogin Maria Teresa liet op haar eigen Twitter-account van zich horen. "Twintig jaar geleden werd Henri groothertog van Luxemburg. Twintig jaar in dienst van dit land dat ook het mijne is geworden. Ik ben erg trots elke dag aan zijn zijde te staan, als groothertogin en als echtgenote", aldus Maria Teresa die in 1981 huwde met de toenmalige Luxemburgse troonopvolger, zeer tegen de zin overigens van diens moeder groothertogin Joséphine-Charlotte.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--