Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Henri waarschuwt voor dramatische toename coronagevallen

28 oktober 2020 · Leestijd 2 min

De Luxemburgse groothertog Henri heeft zich voor de tweede keer tijdens de coronacrisis in een televisietoespraak rechtstreeks tot de bevolking gericht. Aanleiding was de sterke stijging van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames in het groothertogdom. "Ik reken op de solidariteit van u allen zodat we deze tweede golf het beste kunnen beheersen. We moeten nu handelen. Alleen samen kunnen we deze beproeving overwinnen", aldus Henri.

De groothertog sprak van een "dramatische" stijging van het aantal infecties. "In Europa en over de hele wereld en ook Luxemburg blijft deze tweede golf niet bespaard. Door deze nieuwe toename van infecties is de situatie in de gezondheidssector gespannen", aldus Henri. "Wat me vooral zorgen baart, is het feit dat er infecties zijn geweest in ziekenhuizen, waar het personeel is besmet. Daarbij komt het nieuws dat er tegelijkertijd een toename is van infecties in verpleeg- en verpleeghuizen."

Hij drukte de bevolking op het hart de voorzorgsmaatregelen goed na te leven. "Het is belangrijk dat iedereen die in Luxemburg woont, leeft of werkt, de verspreiding van het virus weer een halt toeroept. Solidariteit en respect vereisen dat we ons aan de regels houden. We zijn het niet alleen aan onze medemensen verschuldigd, maar ook aan verpleegsters, doktoren, verplegers en al het ziekenhuispersoneel."

"De beperkingen die ons dagelijks leven en onze vrijheden beperken, zijn uitzonderlijke maatregelen die niet lichtvaardig moeten worden opgevat. Maar ze zijn momenteel nodig en aangepast in de strijd tegen de pandemie", zei een zorgelijk kijkende groothertog. "Het is daarom essentieel om sociale contacten tot het strikte minimum te beperken. Het zijn in feite de kleine gebaren die een grote impact kunnen hebben."

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Bron: ANP/ Foto: Cour grand-ducale / Sophie Margue

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--