Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het goede voornemen om meer te sporten? De royals inspireren

2 januari 2021 · Leestijd 3 min

Gelukkig nieuwjaar! Niemand gaat 2020 missen en hopelijk stapt iedereen vol goede moed 2021 in. Daar horen natuurlijke goede voornemens bij! Heb jij je voorgenomen wat meer te gaan bewegen? Laat je inspireren door sportende royals!

Schaatsen

We trappen af met de oer-Hollandse sport van de schaats. Over natuurijs glijden hebben we (vooralsnog) moeten missen en de Elfstedentocht werd historisch vroeg afgezegd (in verband met de anderhalve meter regel), maar dat neemt niet weg dat Nederland een schaatsland is. Vooral onze koning is een held op noren. Willem-Alexander vroeg zijn grote liefde Máxima zelfs ten huwelijk na een paar rondjes schaatsen over de vijver van Paleis Huis ten Bosch. 

Voetbal

Jeweetwel...  die balsport waarbij twee ploegen van elf spelers moeten proberen de bal in het doel van de tegenstander te krijgen. Voetbal is vooralsnog de populairste sport ter wereld en ook de royals zijn er dol op. 

Zeilen

De grootste koninklijke zeilheld is koning Harald van Noorwegen. Hij vertegenwoordigde zijn land met de Olympische Spelen van 1964, 1968 en 1972, en werd later beschermheer van World Sailing. Maar hij is niet de enige die geniet van de wind, het water en de boot. De Groene Draeck, wie kent hem niet, is al jaren de vertrouwde zeilboot van de Oranjes. Ook de Britten en Spanjaarden zijn weg van zeilen. 

Roeien

Roeien is dé studentensport en dat ondervond koning Harald ook een aantal jaartjes geleden toen hij studeerde aan de universiteit van Oxford. Inmiddels roeit de koning nog steeds. Ook hertogin Catherine heeft tijdens haar studiejaren veel geroeid en laat haar stuurkunsten nog wel eens zien tijdens officiële bezoeken.

Tennis

De grootste koninklijke tennisfan is waarschijnlijk toch de hertogin van Cambridge. Catherine geniet ieder jaar weer van Wimbledon en nam dan ook vier jaar geleden het beschermvrouwschap van de All England Lawn Tennis & Croquet Club over van de Queen. Ze reikt de cups uit en juicht fanatiek mee vanuit de royal box. Zelf zwaait ze ook graag in het rond met een racket, en ze is niet de enige.

Ping pong

Het lijkt op tennis maar het is toch heel anders. Vooral een stuk makkelijker om tijdens een officieel bezoek te doen. Handig!

Basketbal & volleybal

Voor zover wij weten is geen enkele royal echt verknocht aan basketbal of volleybal. Toch spelen ze het spel regelmatig tijdens koninklijke bezoeken.

Golf

Prins Frederik van Denemarken is een groot golffanaat en ook prins William slaat graag een balletje. 

Hockey

Alle drie de dochters van Willem-Alexander hockeyen graag. Ook de hertogin van Cambridge is een fanatiek hockeyspeler.

Cricket

Veel Britser dan cricket kan het niet worden en daarom is deze sport toch vooral populair tijdens Britse koninklijke bezoeken.

Hardlopen

De sport die dankzij de coronacrisis en de sluiting van de sportscholen ineens waanzinnig aan populariteit heeft gewonnen: hardlopen. Kroonprins Frederik, prinses Mary, hun kinderen en onze eigen prins Pieter-Christiaan zijn fan.

Paardrijden

De meeste royals hebben een warm hart voor paarden. Dressuur, springen, polo en vanuit een wagen... de royals doen het allemaal.

Nu jij nog! Blauw Bloed wenst iedereen in het nieuwe jaar veel sportplezier.

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--