Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Het koningshuis is te duur en oubollig'

15 april 2019 · Leestijd 2 min

De populariteit van het koningshuis onder Nederlandse jongeren is de afgelopen jaren fors afgenomen. Dat blijkt uit de jaarlijkse enquête door onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS. In 2007 was 70 procent van de ondervraagden tussen de 18 en 34 jaar nog te spreken over het koningshuis, vorig jaar daalde dat aantal naar 55 procent.

Een oorzaak van de dalende populariteit onder jongeren heeft mogelijk te maken met de hoogte van de uitkeringen aan koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix. Dat het koningshuis te duur zou zijn, noemen jongeren het vaakst als argument als ze ernaar gevraagd wordt.

Daarnaast vinden ze de monarchie "oubollig" en "ouderwets". Ook op de erfopvolging is kritiek. "Iets wat generatie op generatie wordt overgebracht zegt niets over hoe bekwaam iemand is, ik heb dan liever een republiek, waarbij het volk iemand mag kiezen."

Voor de enquête zijn drie leeftijdscategorieën ondervraagd. De jongeren (18-34 jaar), de categorie in de leeftijd 35-54 jaar en 55 plussers. In de eerste groep daalt de populariteit van de monarchie de afgelopen jaren gestaag. Het contrast met de steun onder ouderen voor de monarchie als staatsvorm wordt steeds groter. Daar blijft het cijfer stabiel rond de 75 tot 80% schommelen.

Ipsos achterhaalt jaarlijks in opdracht van de NOS wat de publieke opinie in Nederland is ten aanzien van het koningshuis, de monarchie, het optreden van de koning(in) en of er veranderingen in deze opinie waarneembaar zijn door de tijd heen. De 500 respondenten, die variëren in leeftijd, geslacht, opleiding en regio, worden online onder meer gevraagd of ze liever een koning of president als staatshoofd hebben. Ipsos levert dan een gemiddelde. Het veldwerk vindt ieder jaar medio april plaats.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--