Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gravin Luana is jarig! Wie is zij eigenlijk?

26 maart 2023 · Leestijd 3 min

Feest in Engeland, want Luana van Oranje-Nassau is jarig! De oudste dochter van prins Friso (1968-2013) en prinses Mabel mag vandaag achttien kaarsjes uitblazen. Voor deze bijzondere verjaardag zijn wij op onderzoek gegaan naar wie Luana van Oranje eigenlijk is.

Familie 

Luana van Oranje-Nassau van Amsberg is geboren op 26 maart 2005 in Londen. Bij haar geboorte krijgt Luana de titels: Gravin van Oranje-Nassau en Jonkvrouw van Amsberg. Ze is het het vierde kleinkind van prinses Beatrix, maar behoort niet tot het Koninklijk Huis. Friso en Mabel trouwen in 2004 namelijk zonder parlementaire toestemming, met als gevolg dat gravin Luana niet in de lijn van troonopvolging staat. 

Lees verder onder de foto's. 

Luana geboren

Gravin Luana groeit samen met haar jongere zusje Zaria op in de Britse hoofdstad Londen. Ondanks dat het gezin in het buitenland woont, zoekt de familie elkaar vaak op. Friso en Mabel maken regelmatig uitstapjes naar Nederland en in 2012 bezoekt de koninklijke familie het gezin in Engeland tijdens de Olympische Spelen.   

Lees verder onder de foto. 

WA, Maxima, Luana, Alexia, Amalia Olymspische spelen londen 2012
Lech 2011: prins Friso met zijn vrouw Mabel en dochters Luana en Zaria. Deze foto wordt een jaar voor het ongeluk gemaakt tijdens de wintersportvakantie.
Het gezin van Friso en Mabel tijdens de wintersportvakantie in Lech, 2011.

Luana's vader, prins Friso, wordt 17 februari 2012 slachtoffer van een lawine in het skigebied van Lech, Oostenrijk. De gravin is op dat moment zes jaar oud. Na behandeling op de intensive care van het Landeskrankenhaus in Innsbruck, wordt de prins begin maart 2012 overgebracht naar Londen voor verdere behandeling.

In juli 2013 wordt hij naar Paleis Huis ten Bosch in Nederland gebracht. Hier overleed hij op 12 augustus 2013 aan de gevolgen van het ongeluk. De prins is in kleine kring begraven op de begraafplaats van de Stulpkerk in Lage Vuursche. Een aantal maanden later vindt er een speciale besloten herdenkingsdienst plaats. We zien Luana en haar zusje op deze momenten aan de zij van hun moeder en oma. 

Lees verder onder de foto's. 

Harald was in 2013 aanwezig tijdens de uitvaart van prins Friso in Lage Vuursche.
Mabel
Prinses Beatrix met prinses Mabel bij de herdenkingsdienst in 2013.

In 2018 zien we Luana voor het laatst in het openbaar. Op het Paleis op de Dam komt de familie bijeen om in besloten kring de 80e verjaardag van prinses Beatrix te vieren. Voor de gelegenheid worden ook foto's van de prinses met al haar acht kleinkinderen gemaakt. De fotosessie vindt plaats op Kasteel Drakensteyn, de woning van prinses Beatrix. 

Lees verder onder de foto. 

Prinses Mabel met haar dochters Luana en Zaria voor de verjaardag van prinses Beatrix in 2018.
Prinses Mabel met haar dochters Luana en Zaria voor de verjaardag van prinses Beatrix in 2018.

Afgelopen november zien we wel weer een foto van Luana verschijnen. Graaf Claus-Casimir, de zoon van prins Constantijn en prinses Laurentien, plaatst op Instagram een foto met zijn nichtje.  

Lees verder onder de foto. 

Claus-Casimir en Luana 2022

Hobby's 

Graag aan het skiën of zeilen, de gravin is sportief opgevoed. Samen met haar familie is zij vaak op de ski’s te vinden, zoals tijdens de jaarlijkse vakanties in het Oostenrijkse Lech.

Lees verder onder de foto's. 

Naast skiën, is Luana ook gek op zeilen. Op school is ze actief binnen de zeilvereniging. Ze is zelfs zo goed dat ze in 2022 namens haar school de Itchenor Schools Championships wint. Aan de zeilwedstrijd doen jaarlijks meer dan dertig scholen uit heel Engeland mee. Ook samen met haar familie begeeft Luana zich graag op het water. In augustus 2015 vaart de koninklijke familie een stuk mee op De Groene Draek tijdens Sail Amsterdam.

Lees verder onder de foto's. 

Ze houdt niet alleen van sport, maar ook van kunst. Een hobby die ze deelt met haar oma Beatrix. Voor een schoolproject heeft ze verschillende kunstwerken gemaakt. De gravin gaat net buiten de Engelse hoofdstad naar school.

Foto's: ANP / @clausvanoranje

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--