Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hier droomt prinses Laurentien van

21 mei 2021 · Leestijd 2 min

Prinses Laurentien droomt ervan dat niemand meer zonder de bibliotheek kan. Dat zegt ze als erevoorzitter van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB). "Bibliotheken zijn de bomen van een gemeenschap: ze zorgen voor zuurstof, verkoeling en beschutting. En als je erin klimt, kun je verder kijken", aldus de vrouw van prins Constantijn.

Laurentien zet zich al jaren in voor een betere leesmaatschappij en benadrukt dan ook altijd het belang van bibliotheken. Niet alleen om de boeken, maar ook vanwege de andere functies die bibliotheken kunnen hebben.

De prinses ziet de bieb bijvoorbeeld als de enige onafhankelijke plek in de samenleving. "De bibliotheek slaat bruggen tussen interessegebieden, religies, leeftijden en talen. Zo’n plek hebben we in deze tijd ongelofelijk hard nodig", refereert Laurentien aan de huidige coronacrisis.

Ze hoopt dat bibliotheken nu ook gaan samenwerken met andere organisaties, zoals bijvoorbeeld sportclubs en musea. "Dat is ook spannend: je bouwt een brug terwijl je erop loopt", zegt de prinses. "Je moet zaken uit handen geven en durven neerleggen bij andere partijen in de keten. Samen kun je brede ambities formuleren, waarbij de bibliotheek als distributiekanaal fungeert. De bibliotheek als de aderen van Nederland, hoe mooi zou dat zijn?"

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--