Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hobby alert! Máxima borduurt zelf de nieuwe gordijnen voor het paleis

20 januari 2022 · Leestijd 2 min

Paleis Huis ten Bosch krijgt nieuwe gordijnen. De opdracht is neergelegd bij het TextielLab, de werkplaats van het TextielMuseum in Tilburg. Laat borduren nu net een van Máxima haar favoriete bezigheden zijn!

Het is de bedoeling dat er een "eigentijdse remake" van de achttiende-eeuwse zijden gordijnen komen uit de Chinese Zaal, een van de ontvangstruimtes van het woonpaleis van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het ontwerp voor de nieuwe gordijnen is van de hand van de Haagse ontwerper Liesbeth Stinissen. Want de originele gordijnen blijken te kwetsbaar om terug te plaatsen; ze moeten geconserveerd en opgeslagen worden. Tijd voor nieuwe dus!

Omdat er meters aan borduursel geproduceert moet worden, krijgen de makers hulp van ruim honderd handwerkliefhebbers uit verschillende handwerkclubs, verenigingen, sociale werkplaatsen en leerwerkplekken uit het hele land. Ook koninging Máxima kan niet stil blijven zitten en helpt een handje mee.

Rustgevende hobby

Dat de koningin mee helpt met het borduren van haar eiegn gordijnen komt niet helemaal uit de lucht vallen. Eerder liet Máxima aan Arianna Huffington, eigenaar van de Huffington Post, weten dat borduren helpt te ontspannen van haar overvolle agenda. Dit verscheen de volgende dag gelijk groot op de voorpagina van de krant.

De gordijnen zijn, alvorens ze achter de gesloten deuren van Huis ten Bosch verdwijnen, eerst te zien in de tentoonstelling ‘Koninklijk borduren | Verhalen en vakmanschap’, van 15 oktober 2022 t/m 10 april 2023 in het TextielMuseum in Tilburg.

ANP/BLAUW BLOED/TEXTIELMUSEUM

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--