Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe de koningsmantel tijdens de inhuldiging op zijn plek bleef

17 april 2020 · Leestijd 4 min

Op 30 april is het alweer zeven jaar geleden dat Willem-Alexander is ingehuldigd als Koning der Nederlanden. Een historische dag die perfect verliep. Onder andere door de firma F.G. van den Heuvel - Late Vogels 1882 uit Den Haag die ervoor zorgde dat de hermelijnen koningsmantel tijdens de plechtigheid op zijn plek bleef. Samen met de huidige eigenaar van de winkel blikken wij terug op de bijzondere taak die zij hebben mogen verrichten.

Eigenaar Hein Leversteijn (L) in zijn herenzaak in Den Haag.
Eigenaar Hein Leversteijn (L) in zijn herenzaak in Den Haag.

Medio februari 2013 gaat bij de firma F.G. van den Heuvel de telefoon: het is een medewerker van het hof. De vraag is of de heren van de firma een rokkostuum willen ontwerpen dat de koning zal dragen tijdens de inhuldingsplechtigheid. "Wij zijn ontzettend trots dat wij hiervoor gevraagd zijn en zo onze bijdrage mochten leveren aan deze belangrijke gebeurtenis voor de koning zelf, maar ook voor Nederland", aldus huidige eigenaar Hein Leversteijn. 

Lees verder onder de foto. 

Het proces

"De maanden in aanloop naar de inhuldiging heeft meneer Van den Heuvel zeer nauw contact gehad met de koning. Over de stofkeuze, de maten, de productie en de bevestiging van de hermelijnen mantel aan het rokjasje. Om te voorkomen dat de mantel van de schouders zou glijden, werd een riem gebruikt die door kleine openingen in de schoudernaden van het jasje liep en zodanig aan de hermelijnen mantel bevestigd werd. Met name op het moment dat hij de eed aflegde, moest de mantel stevig op zijn plek blijven", vertelt Leversteijn.

Ook heeft de herenmodezaak voor een tweede rokjasje gezorgd. In deze zaten geen openingen en werd door de koning gedragen tijdens de receptie die volgde na de inhuldiging. 

30 april 2013: na maandenlange voorbereidingen was het moment daar. De koning ziet er piekfijn uit in zijn chique rokkostuum en de historische hermelijnen mantel. Dankzij de voor het oog verborgen riem bleef de mantel op zijn plaats. 

Lees verder onder de foto's.

'Heel veel dank'

De koning komt ook na de inhuldiging nog weleens in de winkel. Dat gebeurt dan onaangekondigd. "Kwaliteit, vertrouwen en service zijn heel belangrijk voor onze klanten. Zo ook voor de koning", zegt Leversteijn.

Bij binnenkomst in de winkel hangt een foto van de koning in zijn rokkostuum en koningsmantel. 'Heel veel dank' is de tekst dat op het door de koning ondertekende portret staat. De gouden lijst met een kroontje erop doet het bedrijf en de klanten weer terugdenken aan deze bijzondere gebeurtenis. Na twee inhuldigingen van koninginnen is het koning Willem-Alexander die in een rokkostuum van de firma F.G. van den Heuvel schittert in de geschiedenisboeken. 

Lees verder onder de foto's.

Goede banden met de Oranjes

IMG_2244.JPG

Boven de entree van de winkel hangt het plakkaat van prins Bernhard. "Hij kwam hier vroeger erg veel in de winkel. Hij kocht vooral pakken en hemden. Er was ook een nauwe band ontstaan tussen de heer Van den Heuvel en prins Bernhard. Wij mochten op een bepaalde manier voor hem zorgen en dat werd met veel liefde en aandacht gedaan." 

Lees verder onder de foto.

Het bedrijf heeft veel zware tijden doorstaan. "Onder andere de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, maar ook tijden van crisis, zoals de coronacrisis die nu gaande is. Het is belangrijk om dan te vertrouwen op de klanten die je hebt en in ons geval ook zorgen voor goede stofkeuzes en ontwerpen."

Wil je de beelden van de inhuldiging nog eens terugkijken? Klik dan op deze link. 

Foto's: ANP / Blauw Bloed

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--