Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe een vluchteling de hofarchitect werd van Willem III

7 augustus 2021 · Leestijd 3 min

Vanaf vanavond zet het nieuwe EO-programma ‘Firma Erfgoed’ de spotlights op cultureel en religieus erfgoed in de Lage Landen. Te beginnen in Den Haag waar een aantal koninklijke hotspots worden aangedaan. Erfgoed dat we te danken hebben aan de gevluchte Daniël Marot.

In de 17e eeuw slaan protestanten massaal op de vlucht nadat Lodewijk XIV zijn volk dwingt om katholiek te worden. Hugenoten kunnen rekenen op flink wat gewelddadigheden als zij niet van geloof veranderen. Zo’n 60.000 vluchtelingen zoeken hun heil in het Republiek der Nederlanden met op dat moment 2 miljoen inwoners.

De nieuwkomers zijn erg geliefd in Nederland omdat zij tal van ambachten, kunst en cultuur meenemen en zo meebouwen aan een succesvol Republiek. Voor de hugenoten is het fijn dat zij hun geloof vrij kunnen belijden zonder de kans om opgepakt te worden.

Een droom die toch uitkomt

Onder hen bevindt zich Daniël Marot, geboren in 1661 in Parijs. Afkomstig uit een welgestelde familie van kunstenaars en architecten die in Frankrijk aan het hof werken. Hij is vastberaden om net als zijn vader hofarchitect te worden. Daar lijkt in 1686 abrupt een einde aan te komen omdat ook hij moet vluchten.

Danie__l_Marot_portret.jpg

Eenmaal aangekomen in de Republiek leert hij in Amsterdam zijn vrouw kennen en verhuist niet veel later naar Den Haag. Ondanks dat hij uit zijn land is gevlucht vanwege Lodewijk XIV, introduceert hij in Nederland wel de zogeheten Lodewijk XIV-stijl. De stijl waarin hij is opgegroeid en als geen ander kent. Al snel trekt dat de aandacht van stadhouder-koning Willem III die hem tal van opdrachten geeft. Zijn droom om hofarchitect te worden komt alsnog uit.

Lees verder onder het portret van Daniël Marot.

Op zoek naar de stijl van Daniël Marot

Aldith Hunkar kijkt haar ogen uit in de Koepel van Fagel.
Aldith Hunkar kijkt haar ogen uit in de Koepel van Fagel.

In de eerste aflevering van Firma Erfgoed neemt presentatrice Aldith Hunkar je onder andere mee naar de tuin van Paleis Noordeinde. Hier vinden we de Koepel van Fagel die ontworpen is door Marot. Aldith laat zich ook rondleiden door de Liberale Synagoge, tevens ontworpen door de elite geliefde Marot na het overlijden van Willem III.

Lees verder onder het beeld uit de uitzending.

Ben jij ook benieuwd naar het erfgoed van Marot en meer? Firma Erfgoed is vanaf zaterdag 7 augustus te zien bij de EO op NPO2 om 19:15 uur.

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--