Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe koning Albert zich eindelijk met dochter Delphine kon verzoenen

24 mei 2023 · Leestijd 4 min

Volgende maand brengen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een staatsbezoek aan België. In de aanloop naar het bezoek verdiepen we ons in het Belgische koningshuis. Een paar jaar geleden waren onze zuiderburen getuige van een bijzondere verzoening tussen de vroegere koning Albert en zijn dochter Delphine, die geboren werd uit een buitenechtelijke relatie.

Jarenlang had Albert ontkend dat hij Delphines vader was. Het waren dan ook bijzondere woorden in een persbericht dat het Belgische koningshuis in oktober 2020 uitbracht: “Na het tumult, het lijden en de verwondingen, is het tijd voor vergeving, genezing en verzoening.” De vroegere koning Albert had zijn buitenechtelijke dochter Delphine voor het eerst officieel ontvangen. 

Juridische strijd 

“Er waren al jaren verhalen dat de Belgische koning Filip een halfzus had: Delphine, die geboren zou zijn uit een buitenechtelijke relatie van (toen nog) prins Albert met Sybille de Selys Longchamps", vertelt de Vlaamse royaltyjournalist Wim Dehandschutter van 'Het Nieuwsblad'. "Albert heeft dit jarenlang ontkend, tot verdriet van Delphine, die een juridische procedure tegen hem begon.”

Koning Filip neemt initiatief

Uiteindelijk heeft de rechter Albert gedwongen – op straffe van een dwangsom – om een DNA-test te ondergaan, die positief uitviel. “Hierop nam Delphines halfbroer, koning Filip, meteen de regie,” vertelt Wim. “Als eerste van de koninklijke familie nodigde hij haar uit bij hem thuis, op het kasteel van Laken, waar ze mocht komen lunchen. Een foto en een persbericht maakten duidelijk: dit is officieel.”

Verzoening koningshuis Belgie Filip Delphine
Koning Filip geeft het goede voorbeeld en nodigt zijn halfzus Delphine uit.

Al snel volgde de vlucht naar voren van Albert, die Delphine in Kasteel Belvédère ontving. Zijn vrouw Paola was erbij. Was het niet te laat voor een echte verzoening, na een pijnlijke juridische strijd van zeven jaar? Wim: “Filips beslissing heeft voor een sneeuwbaleffect gezorgd, waarbij Albert zich oprecht lijkt te willen verzoenen met zijn dochter. Je merkt dat het Delphine goed doet. We horen dat ze nu veel gelukkiger is, na de jarenlange kramp door het onbeantwoorde verlangen naar erkenning.”

Openhartig over fouten

Delphine is niet alleen de halfzus van koning Filip, maar ook van prins Laurent en prinses Astrid. In de spraakmakende tv-documentaire 'Paola, côté jardin' uit 2022 blikte de vroegere koningin Paola openhartig terug op haar leven. Opvallend is dat de drie kinderen ook zelf aan het woord kwamen. “Filip vertelde dat hij, zijn zus en broer in hun kindertijd getuige zijn geweest van moeilijke momenten."

Je merkt dat Delphine nu veel gelukkiger is

"Hij bedoelde dat hun ouders vaak bij hun buitenechtelijke partners zaten, terwijl zij werden opgevangen bij gastgezinnen en gouvernantes of op internaat zaten. Astrid lijkt minder onder die ongelukkige jeugd te hebben geleden; ze trouwde jong en wist eerder dan haar broers een stabiel, gelukkig leven op te bouwen. Ze heeft altijd een warme band met haar ouders gehad, die rond Astrids huwelijk in 1984 weer toenadering tot elkaar zochten.”

Spijt van scheidingsplannen

“Eigenlijk was de scheiding tussen Albert en Paola al zo goed als rond. De regering en Alberts broer, de toenmalige koning Boudewijn, hadden zelfs al toestemming gegeven.” Maar tijdens de gesprekken met advocaten kreeg het stel spijt. De gevolgen die het voor de kinderen zou hebben, gingen het stel aan het hart. Langzaam groeiden ze weer naar elkaar toe. “In Marseille hebben ze elkaar opnieuw trouw beloofd tijdens een plechtigheid, waar behalve het bruidspaar alleen een priester aanwezig was. Hier hebben ze zich met elkaar verzoend, ook vanuit de religieuze overtuiging dat ze bij elkaar hoorden.”

De Belgen hebben door de documentaire een intiem inkijkje gekregen in het leven van hun royals, dat ondanks de rijkdom en paleizen niet altijd zo gelukkig en perfect is als je denkt. Zoals het hof na Alberts ontvangst van Delphine schreef: “Samen hebben we besloten om deze nieuwe weg in te slaan. Dit zal geduld en inspanningen vergen, maar we zijn vastberaden.”

Dit artikel kon u eerder lezen in het EO-magazine Visie.

Beeld: ANP 

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--