Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoera! Prinses Ingrid Alexandra viert haar 19e verjaardag

21 januari 2023 · Leestijd 4 min

In Noorwegen worden vandaag kaarsjes uitgeblazen door prinses Ingrid Alexandra: zij viert haar 19e verjaardag. Speciaal voor deze gelegenheid blikken wij terug op het afgelopen jaar. Vorig jaar vierde zij namelijk uitgebreid haar achttiende verjaardag, en legde zij haar eerste officiële werkbezoeken af.

Ter ere van de achttiende verjaardag van de kleindochter van koning Harald werden vorig jaar nieuwe foto’s van de prinses gedeeld. Ook stonden meerdere festiviteiten op de planning, maar vanwege de Noorse coronamaatregelen werden deze uitgesteld tot juni van dat jaar.

Ingrid Alexandra 18 jaar

Koning Harald had als opa van de prinses ook een cadeau voor de jarige jet. Ter ere van haar achttiende verjaardag ontving zij het Grootkruis in de koninklijke Noorse Orde van Sint Olav. Ook heeft Ingrid Alexandra een portretspeld gekregen van haar opa. Daarnaast werden deze mooie familieportretten gedeeld door het Noorse hof. Leuk detail: op het familieportret staan ook halfbroer Marius en oma Marit.

Lees verder onder de foto's.

Harald Haakon en Ingrid Alexandra
Noorse koninklijke familie

Het was trouwens een dag vóór haar achttiende verjaardag dat de prinses haar eerste officiële werkbezoek aflegde. Zij bezocht het Storting, oftewel het Noorse parlement. Ook ontmoette zij premier Jonas Gahr Støre en bezocht zij het Hooggerechtshof. Op haar verjaardag zelf woonde Ingrid Alexandra, samen met haar vader kroonprins Haakon en opa koning Harald, een vergadering van de ministerraad bij in het koninklijk paleis in de Noorse hoofdstad Oslo.

Ingrid Alexandra op bezoek bij regering

In maart was prinses Ingrid Alexandra samen met haar familie aanwezig bij Holmenkollen Ski Festival, een jaarlijks langlaufevenement bij Oslo. De passie voor wintersport deelt de prinses met haar opa, koning Harald. Dat Ingrid Alexandra een ervaren skiër is, hebben wij kunnen zien in deze sportieve video van het kroonprinselijk gezin.

In het voorjaar van 2022 werd de Noorse nationale feestdag weer als vanouds gevierd. Door de coronamaatregelen kon de viering namelijk twee jaar op rij niet doorgaan. De koninklijke familie genoot daarom extra van de festiviteiten. Ingrid Alexandra en haar familie zwaaiden naar kinderen in passerende optochten in Skaugum, waar het kroonprinselijk gezin woont, en vanaf het balkon van het koninklijk paleis in Oslo.

Lees verder onder de foto's.

Ingrid Alexandra Noorse feestdag
Kroonprinselijk_gezin_Noorwegen_parade_feestdag_Skaugum

In juni was het tijd voor het uitgestelde verjaardagsfeest van prinses Ingrid Alexandra. De festiviteiten spreidden zich over twee dagen. In aanloop naar het feest werden nieuwe galaportretten gedeeld van Ingrid Alexandra. Op de foto’s draagt zij de onderscheiding en speld die zij van haar grootvader voor haar achttiende verjaardag cadeau kreeg.

Lees verder onder de foto's.

Ingrid Alexandra galaportretten
Ingrid Alexandra galaportretten

De Noorse regering organiseerde op 16 juni een feestelijk diner voor de jarige prinses. Naast de koninklijke familie waren er talloze jongeren uit het hele land uitgenodigd. Ook diverse gasten uit de politiek, cultuur, wetenschap en sport waren aanwezig.

Lees verder onder de foto's.

Ingrid Alexandra regering diner
Ingrid Alexandra regering diner
Ingrid Alexandra in 2022.

De volgende dag stond een galadiner op de planning. Haar grootouders, koning Harald en koningin Sonja organiseerden het diner, waarvoor zij verschillende bevriende Europese koningshuizen uitgenodigd hadden. Ook het Nederlandse koningspaar en prinses Amalia waren aanwezig. De gelegenheid werd gebruikt om een unieke foto te maken met de nieuwe generatie troonopvolgers, van wie vijf aanwezig waren: Amalia van Nederland, Elisabeth van België, Estelle van Zweden, Ingrid Alexandra van Noorwegen en Charles van Luxemburg.

Lees verder onder de foto. 

troonopvolgers-Amalia
Prinses Amalia droeg haar moeders huwelijksdiadeem tijdens de 18e verjaardag van de Noorse kroonprinses Ingrid Alexandra.

De avond bestond uit speeches van de familieleden, én van Ingrid Alexandra zelf. In dit artikel zijn nog meer foto’s en de speech van de prinses te bekijken.

Toespraak_Ingrid_Alexandra

Eind oktober bezocht prinses Ingrid Alexandra de Noorse krijgsmacht. Zo reed zij een stuk mee op een quad, deed ze mee aan een legeroefening waarbij een soldaat gewond was geraakt bij een explosie en leerde ze meer over de verschillende (evacuatie)voertuigen.

Lees verder onder de foto's.

Ingrid Alexandra legeroefeningen 2022
Ingrid Alexandra legeroefeningen 2022
Ingrid Alexandra legeroefeningen 2022

Het jaar 2022 sloot Ingrid Alexandra af met een bezoek aan een ziekenhuis. Samen met haar ouders bezocht ze kinderen die daar de kerst doorbrachten. Op Eerste Kerstdag woonde zij met haar familie een kerstdienst bij in Oslo, en werd een feestelijke foto gedeeld van het kroonprinselijk gezin waarin zij hun kerstwensen uitten.

Noors kroonprinselijk gezin december 2022

Foto’s: ANP en Det Norske Kongehuset

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--