Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoera! Veelbesproken prins Andrew is jarig

19 februari 2020 · Leestijd 3 min

Als er één royal is die de afgelopen maanden het nieuws domineert is het de Britse prins Andrew wel. Na zijn veelbesproken BBC-interview over de beschuldigingen van seksueel misbruik bij jonge vrouwen en na het neerleggen van zijn koninklijke taken, kunnen we wel stellen dat dit niet zijn beste jaar was. Maar wat weten we nu eigenlijk van de prins die woensdag zijn 60e verjaardag viert?

1960

ArtikelprinsAndrew1.jpg

Op 19 februari van dit jaar wordt prins Andrew geboren in Buckingham Palace, als derde kind van koningin Elizabeth en prins Philip. Hij is op dat moment tweede in lijn voor de troonopvolging. Net als zijn vader en grote broer Charles gaat hij naar de Schotse kostschool Gordonstoun. Ook gaat hij nog korte tijd op uitwisseling naar Canada.

1980

ArtikelPrinsAndrew2.jpg

Na zijn middelbareschooltijd kiest hij in plaats voor een opleiding aan de universiteit, voor de marine. In 1980 rond hij zijn opleiding af. Vervolgens leert hij vliegen in zowel vliegtuigen als helikopters.

1986

ArtikelPrinsAndrew3.jpg

Sarah Ferguson, dat is de naam van de vrouw die prins Andrew dit jaar het ja-woord geeft. De twee kennen elkaar al van jongs af aan en ontmoeten elkaar regelmatig tijdens polowedstrijden. In 1985 slaat tijdens het bekende paardenevenement Royal Ascot de vonk over. Een jaar later trouwen ze in de Westminster Abbey in Londen.

1988

ArtikelPrinsAndrew4.jpg

Een mijlpaal, want dochter Beatrice wordt geboren. Inmiddels heeft ze een fulltime baan bij een Amerikaans softwarebedrijf. In mei 2020 trouwt ze met Eduardo Mapelli Mozzi. Daarnaast is ze beschermvrouwe van organisaties zoals een dyslexiecentrum en een kinderziekenhuis.

1990

EugenieAndrewwedding.jpg

Nog een dochter! Eugenie studeerde onder meer kunstgeschiedenis en werkt in de kunstwereld. In 2018 trouwt zij in Windsor met Jack Brooksbank. Daarnaast zet zij zich in voor goede doelen zoals een project om slavernij tegen te gaan.

1996

ArtikelAndrew5.jpg

Andrew en Sarah groeien erg uit elkaar als de prins voor zijn werk bij de marine vaak maanden achter elkaar weg is. Er ontstaan conflicten en het stel besluit in 1996 definitief uit elkaar te gaan.

2001

ArtikelAndrew6.jpg

Prins Andrew gaat met pensioen wat betreft zijn militaire taken. Hij zet zich in voor andere doelen en projecten. Zo wordt hij Brits handelsambassadeur.

2011

ArtikelAndrew7.jpg

Er ontstaat ophef rondom de vriendschap van de prins met Jeffrey Epstein, en hij moet zijn rol als Brits handelsambassadeur opgeven.

Maar dit is zeker niet de eerste keer dat de prins in opspraak komt. Na zijn scheiding met Sarah komt Andrew regelmatig in opspraak. Hij krijgt zelfs de bijnaam ‘Randy Andy’ (ranzige Andy) omdat hij op allerlei luxe feesten verschijnt met steeds verschillende vrouwen. Maar er is meer. De prins is bevriend met de zoon van voormalig dictator van Libië, en hij verkoopt één van zijn huizen aan de schoonzoon van de toenmalige Kazachstaanse president.

2019

Prins_Andrew_ten_onder.jpg

Prins Andrew komt weer in opspraak vanwege zijn vriendschap met Jeffrey Epstein. In interviews zegt Virginia Giuffre Roberts, een van de slachtoffers van Epstein, dat zij ook gedwongen werd om seks te hebben met prins Andrew. Die ontkent. In november besluit de prins een interview aan de BBC waarin hij probeert zijn kant van het verhaal te vertellen, maar dit maakt de ophef groter en groter. Zo groot, dat hij op 20 november besluit zijn koninklijke taken neer te leggen.

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--