Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoera! Wist jij dit al van de jarige 'tante Pietie'?

19 januari 2021 · Leestijd 3 min

Een ontbijt op bed van haar echtgenoot, een tekening van de kleinkinderen of een schitterend sieraad als cadeau, hoe prinses Margriet haar 78e verjaardag viert weten we niet. Maar wij vieren het door jou te trakteren op de leukste foto’s en weetjes over de jarige prinses!

Het is 19 januari 1943 als in het Civic Hospital in de Canadese hoofdstad Ottawa een Nederlands prinsesje wordt geboren. Juliana en Bernhard zijn de trotse ouders geworden van Margriet. Vernoemd naar de bloem die gedragen werd als stil verzet tegen de Duitsers. Overigens bevindt de familie zich in de kamer waar Margriet geboren wordt heel even in Nederland omdat die ruimte extraterritoriaal is verklaard. Hierdoor heeft de prinses enkel de Nederlandse nationaliteit.

Na de lagere school in Bilthoven en vanaf de derde klas in Baarn behaalt ze op het Baarns Lyceum haar diploma Gymnasium-A. Dan vliegt de prinses voor een jaar uit naar het Franse Montpellier. Daar studeert ze Franse letteren, geschiedenis en kunstgeschiedenis aan de universiteit. Na dat jaar, toen ze in Leiden begon aan haar rechtenstudie, ontmoette ze de humoristische en charmante Pieter van Vollenhoven. Hij gaf haar in een lege bonbondoos een muisje cadeau, een goede smoes om nog eens terug te komen en te vragen hoe het met het diertje gaat. Een bijzonder geslaagd plan. Leer hier meer over hun liefdesverhaal naar aanleiding van hun huwelijksjubileum.

Prinses Margriet is een sportliefhebster. Elk vier jaar is ze als trouwe Oranjesupporter te vinden op de tribunes tijdens de Paralympische Spelen. Ook is ze lid van het erebestuur van het Internationaal Paralympisch Comité. In 1980 opent zij het sportevenement in Arnhem.

Een andere grote passie, die ze samen met haar zus Beatrix deelt, is ballet. Haar 65e en 75e verjaardag worden groots gevierd met een voorstelling van Introdans waar ze ook beschermvrouwe van is. In november 2019 is zij nog samen met Beatrix te gast tijdens het Nederlandse Balletgala in Amsterdam.

Met haar vier zonen (Maurits, Bernhard, Pieter-Christiaan en Floris) en maar liefst elf kleinkinderen is Margriet een echte mater familias te noemen. Zoals in elke familie hebben ook de Oranjes bij- en koosnaampjes voor elkaar. Zo wordt prinses Margriet al vanaf haar jonge jaren 'Pietie' genoemd, wat later verandert naar 'tante Pietie'. Ook de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane schijnen haar zo te noemen. Al zal de familie dit jaar de huiskamer niet vullen tijdens haar verjaardag, ongetwijfeld zal ze veel digitale felicitaties krijgen.

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--