Ga naar submenu Ga naar zoekveld

In de spotlights: prins Nikolai van Denemarken

26 augustus 2022 · Leestijd 3 min

Koningin Margrethe van Denemarken is de trotse oma van vijf kleinzonen en drie kleindochters. De oudste van het stel kleinkinderen is Nikolai. Komende zondag viert hij zijn 23e verjaardag. Een leuke reden om de eerste zoon van prins Joachim en zijn ex-vrouw Alexandra nu al even in de spotlights zetten.

De Deense prins heet voluit Nikolai William Alexander Frederik en mag zich sinds 2008 ook graaf van Monpezat noemen. Nikolai is geboren op 28 augustus 1999 in het Rigshospitalet in Kopenhagen. Enkele weken later, op 6 november 1999, wordt hij gedoopt in de kapel van paleis Fredensborg. Hij heeft vijf peetouders, onder wie de Britse prins Edward.

Bij zijn geboorte is prins Nikolai derde in lijn voor de troonopvolging, na zijn oom en vader. Inmiddels staat hij op de zevende plek en zal hij dus naar alle waarschijnlijkheid niet op de Deense troon belanden. 

Lees verder onder de foto's.

De kleine Nikolai in de armen van zijn moeder tijdens de doopplechtigheid.
De kleine Nikolai in de armen van zijn moeder tijdens de doopplechtigheid.
Prins Joachim met Nikolai tijdens een fotosessie op Château de Cayx, het zomerverblijf van de Deense
Prins Joachim met Nikolai tijdens een fotosessie op Château de Cayx, het zomerverblijf van de Deense koninklijke familie, juli 2001.
Naast oma op de hoek van de bank. Een fotosessie ter ere van het 40-jarig huwelijk van koningin
Naast oma op de hoek van de bank. Een fotosessie ter ere van het 40-jarig huwelijk van koningin Margrethe en prins Henrik, juni 2007.

Enkele weken voor Nikolai's derde verjaardag krijgt hij een broertje: prins Felix. Ze groeien de eerste jaren van hun leven op in Schackenborg Slot in het zuiden van Denemarken, bij het dorpje Møgeltønder. Helaas houdt het huwelijk van hun ouders geen stand. Na de scheiding in 2005 verhuizen Nikolai en Felix met hun moeder naar Kopenhagen. Zijn vader hertrouwt op 24 mei 2008 met de Française Marie Cavallier.

Lees meer onder de foto's.

Nikolai en Felix keurig in pak. Op 24 mei 2008 hertrouwt hun vader met Marie Cavallier.
Nikolai en Felix keurig in pak. Op 24 mei 2008 hertrouwt hun vader met Marie Cavallier.
Op de foto met zijn ouders, Joachim en Alexandra, ter gelegenheid van zijn confirmatie, 18 mei 2013.
Op de foto met zijn ouders, Joachim en Alexandra, ter gelegenheid van zijn confirmatie, 18 mei 2013.
Op de foto ter gelegenheid van zijn veertiende verjaardag. Foto: Steen Brogaard ©
Op de foto ter gelegenheid van zijn veertiende verjaardag. Foto: Steen Brogaard ©.
Nikolai en Felix, zomer 2016. Foto: Steen Brogaard ©
Nikolai en Felix, zomer 2016. Foto: Steen Brogaard ©.
Prins Nikolai tijdens een modeshow van Dior in Parijs, juni 2018.
Prins Nikolai tijdens een modeshow van Dior in Parijs, juni 2018.

In de Deense hoofdstad gaat Nikolai - net als zijn vader en zijn oom Frederik - naar een privéschool. Daarna volgen enkele jaren op de kostschool Herlufsholm in Næstved. Op 15-jarige leeftijd is de prins te horen in een Deens radioprogramma. Als gast-dj deelt hij in de uitzending zijn favoriete muziek. Nikolai schotelt zijn luisteraars onder andere het nummer SexyBack van Justin Timberlake voor.

Aan het einde van zijn middelbare schoolperiode klust Nikolai bij als model. Begin 2018 maakt de prins zijn debuut op de catwalk en daarna loopt hij meerdere modeshows voor Dior. Ook siert hij de cover van de Oekraïense Vogue.

Lees verder onder de foto's.

Deze portretfoto deelt het Deense hof ter ere van zijn 19e verjaardag. Foto: Steen Brogaard ©
Deze portretfoto deelt het Deense hof ter ere van zijn 19e verjaardag. Foto: Steen Brogaard ©.
Een fotomomentje met zijn vader, prinses Marie, zijn broer Felix, zijn halfbroertje Henrik en
Een fotomomentje met zijn vader, prinses Marie, zijn broer Felix, zijn halfbroertje Henrik en halfzusje Athena, voorafgaand aan het verjaardagsconcert voor de 50e verjaardag van Joachim.
Koningin Margrethe poseert met haar kleinzoons Nikolai en Felix bij Paleis Fredensborg, mei 2021.
Koningin Margrethe poseert met haar kleinzoons Nikolai en Felix bij Paleis Fredensborg, mei 2021.
Hup Denemarken! Nikolai en Felix met hun oom Frederik en neef Christian voorafgaand aan de
Hup Denemarken! Nikolai en Felix met hun oom Frederik en neef Christian voorafgaand aan de EK-voetbalwedstrijd tegen België, 17 juni 2021.
Foto: Steen Brogaard ©
Foto: Steen Brogaard ©.

In het magazine onthult hij een paar leuke weetjes: zo is gekonfijte eend zijn favoriete gerecht en kan hij volgens eigen zeggen fantastiche crème brulee maken. Zijn favoriete kledingstuk is een fluwelen smoking en hij heeft er nooit van gedroomd om model te zijn. Het kwam op zijn pad. Reizen vindt hij een van de meest interessante dingen van het leven en... hij bidt iedere dag voor het slapengaan. 

In de zomer van 2018 begint Nikolai aan een tweejarige opleiding tot luitenant, maar na enkele maanden breekt hij de militaire opleiding af. De prins, die geen staatstoelage krijgt, studeert nu aan de Copenhagen Business School. Sinds januari 2020 woont hij in een eigen appartement in Frederiksberg.

Prins Nikolai heeft al een paar jaar een relatie met Benedikte Thoustrup. De twee leerden elkaar kennen op de kostschool Herlufsholm. De oudste kleinzoon van koningin Margrethe is onlangs na een half jaar studeren in Parijs teruggekeerd op Deense bodem. Zijn vriendin verhuisde mee naar de stad van de liefde.

Foto's: ANP / Det Danske Kongehus

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--