Ga naar submenu Ga naar zoekveld

In de spotlights: prins Nikolai van Denemarken

11 februari 2022 · Leestijd 3 min

Koningin Margrethe van Denemarken is de trotse oma van vijf kleinzonen en drie kleindochters. De oudste van het stel kleinkinderen is Nikolai. De 22-jarige prins is de eerste zoon van prins Joachim en zijn ex-vrouw Alexandra. Maar wat weten we verder eigenlijk van hem? Wij zetten deze knappe prins graag even in de spotlights.

De Deense prins heet voluit Nikolai William Alexander Frederik en mag zich sinds 2008 ook graaf van Monpezat noemen. Nikolai is geboren op 28 augustus 1999 in het Rigshospitalet in Kopenhagen. Enkele weken later, op 6 november 1999, wordt hij gedoopt in de kapel van paleis Fredensborg. Hij heeft vijf peetouders, onder wie de Britse prins Edward.

Bij zijn geboorte is prins Nikolai derde in lijn voor de troonopvolging, na zijn oom en vader. Inmiddels staat hij op de zevende plek en zal hij dus naar alle waarschijnlijkheid niet op de Deense troon belanden. 

Lees verder onder de foto's.

Enkele weken voor Nikolai's derde verjaardag krijgt hij een broertje: prins Felix. Ze groeien de eerste jaren van hun leven op in Schackenborg Slot in het zuiden van Denemarken, bij het dorpje Møgeltønder. Helaas houdt het huwelijk van hun ouders geen stand. Na de scheiding in 2005 verhuizen Nikolai en Felix met hun moeder naar Kopenhagen.

In de Deense hoofdstad gaat Nikolai - net als zijn vader en zijn oom Frederik - naar een privéschool. Daarna volgen enkele jaren op de kostschool Herlufsholm in Næstved. Op 15-jarige leeftijd is de prins te horen in een Deens radioprogramma. Als gast-dj deelt hij in de uitzending zijn favoriete muziek. Nikolai schotelt zijn luisteraars onder andere het nummer SexyBack van Justin Timberlake voor.

Aan het einde van zijn middelbare schoolperiode klust Nikolai bij als model. Begin 2018 maakt de prins zijn debuut op de catwalk en daarna loopt hij meerdere modeshows voor Dior. Ook siert hij de cover van de Oekraïense Vogue.

Lees verder onder de foto's.

In het magazine onthult hij een paar leuke weetjes: zo is gekonfijte eend zijn favoriete gerecht en kan hij volgens eigen zeggen fantastiche crème brulee maken. Zijn favoriete kledingstuk is een fluwelen smoking en hij heeft er nooit van gedroomd om model te zijn. Het kwam op zijn pad. Reizen vindt hij een van de meest interessante dingen van het leven en... hij bidt iedere dag voor het slapengaan. 

In de zomer van 2018 begint Nikolai aan een tweejarige opleiding tot luitenant, maar na enkele maanden breekt hij de militaire opleiding af. De prins, die geen staatstoelage krijgt, studeert nu aan de Copenhagen Business School. Sinds januari 2020 woont hij in een eigen appartement in Frederiksberg.

Prins Nikolai heeft al een paar jaar een relatie met Benedikte Thoustrup. De twee leerden elkaar kennen op de kostschool Herlufsholm. De oudste kleinzoon van koningin Margrethe is onlangs na een half jaar studeren in Parijs teruggekeerd op Deense bodem. Zijn vriendin verhuisde mee naar de stad van de liefde.

Foto's: ANP / Det Danske Kongehus

Lees meer over

Prins Nikolai

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees ook onze privacyverklaring.

--:--