Ga naar submenu Ga naar zoekveld

In de spotlights: prinses Astrid van Noorwegen

12 februari 2021 · Leestijd 5 min

Hipp, hipp, hurra! Er is deze vrijdag een jarige in de Noorse koninklijke familie. Prinses Astrid, de zus van koning Harald, viert haar 89e verjaardag. Een leuke reden om de spotlights eens te richten op de geliefde tante van kroonprins Haakon. Wat weten we eigenlijk van haar?

Prinses Astrid wordt op 12 februari 1932 geboren in Oslo. Ze groeit op als middelste van drie kinderen in het gezin van koning Olaf V en zijn Zweedse vrouw prinses Märtha. Haar oudere zus prinses Ragnhild (1930-2012) emigreert in 1953 met haar Noorse echtgenoot naar Brazilië. Haar broer Harald (1937) is de jongste van het stel.

De prinses heet voluit Astrid Maud Ingeborg. Ze is vernoemd naar haar tante, koningin Astrid van België. Zij kwam in 1905 ter wereld als prinses van Zweden. De andere namen verwijzen naar haar twee grootmoeders, koningin Maud en prinses Ingeborg.

Lees verder onder de foto's.

Astrid is acht jaar oud als de Duitsers in april 1940 Noorwegen binnenvallen. Met haar moeder, zus en broertje vlucht ze naar buurland Zweden. Enkele maanden later reist het viertal per boot naar de Verenigde Staten. Na een jarenlang verblijf in Washington keren ze in 1945 terug naar Noorwegen.

Na de middelbare school volgt prinses Astrid een kunstopleiding. Vervolgens studeert ze ook twee jaar in Oxford: sociale economie en politieke geschiedenis.

First lady

Enkele weken na de 22e verjaardag van Astrid overlijdt haar moeder, kroonprinses Märtha (1901-1954). Na haar dood vergezelt ze haar vader, die in 1957 koning wordt, vaak bij officiële gelegenheden. Prinses Astrid wordt de 'eerste dame' van Noorwegen. Als haar broer kroonprins Harald in 1968 met Sonja Haraldsen trouwt, neemt zij de rol van Noorse first lady op zich.

Lees verder onder de foto's.

Huwelijk

Op 12 januari 1961 trouwt Astrid met Johan Martin Ferner, een gescheiden zakenman en Olympisch zeiler. Sindsdien staat ze bekend als "Prinses Astrid, mevrouw Ferner". Het paar krijgt vijf kinderen: Cathrine (1962), Benedikte (1963), Alexander (1965), Elisabeth (1969) en Carl-Christian (1972).

De prinses blijft na haar huwelijk koninklijke taken vervullen, terwijl haar man op de achtergrond blijft en alleen verschijnt bij familiebijeenkomsten. Op 24 januari 2015 overlijdt hij na een kort ziekbed op 87-jarige leeftijd.

Koninklijke taken

Na de trouwdag van Harald en Sonja wordt Astrids rol in de Noorse koninklijke familie kleiner. Maar tot op de dag van vandaag mag de koning zijn zus nog graag bij van alles betrekken.

Prinses Astrid heeft in haar werk bijzondere nadruk gelegd op de zorg voor de zwakkeren in de samenleving, onder meer voor kinderen met dyslexie. Ze is voorzitter van het 'Herdenkingsfonds Kroonprinses Märtha' en beschermvrouwe van tal van organisaties. Bij officiële gelegenheden en inkomende staatsbezoeken geeft ze tot op hoge leeftijd acte de présence.

Lees verder onder de foto's.

Op haar 70e verjaardag in 2002 ontvangt prinses Astrid een bijzonder 'cadeau'. De Noorse staat besluit haar een erepensioen toe te kennen vanwege haar verdienstelijke inspanningen en werkzaamheden voor het land.

Kerstboom

Op 3 december 2015 is prinses Astrid te vinden op Trafalgar Square in Londen. Op het populaire plein ontsteekt ze de lichtjes in de door Oslo geschonken kerstboom. De Noorse hoofdstad stuurt sinds 1947 ieder jaar een spar naar Engeland. De boom is een dankbetuiging aan de Britten voor de steun aan Noorwegen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees verder onder de foto's.

Sportliefhebber

Koning_Carl_Gustaf_en_prinses_Astrid.jpg

Astrid is zeer geïnteresseerd in sport. Ze gaat vaak met haar broer Harald kijken bij grote sportevenementen, zoals de biatlon of het schansspringen bij Holmenkollen. Volgens het Noorse hof heeft ze maar weinig wedstrijden op Holmenkollen gemist.

De 88-jarige prinses bezoekt in februari 2020 met de Zweedse koning Carl Gustaf de sprintwedstrijden langlaufen in Noorwegen. Dat levert een gemoedelijk kiekje op.

Lees verder onder de foto.

80-plusser

Op haar 80e verjaardag trakteert het Noorse hof op nieuwe foto's, waaronder een bijzonder kiekje met haar zus Ragnhild en broer Harald. Enkele maanden na Astrids verjaardag overlijdt Ragnhild in haar woonplaats Rio de Janeiro.

Op 12 februari 2017 viert Astrid haar 85e verjaardag. Het Noorse hof geeft die dag wederom nieuwe foto's van de prinses vrij. Op een van de foto's poseert ze samen met haar hondje. Koning Harald en koningin Sonja pakken 's avonds uit met een diner voor de jarige in het Koninklijk Paleis in Oslo.

Lees verder onder de foto's.

Noorse_koninklijke_familie_2018.jpg

En hoe vind je de laatste foto? Ter gelegenheid van het gouden huwelijksjubileum van koning Harald en koningin Sonja gaat de koninklijke familie in de zomer van 2018 op de foto. Ook met hun geliefde prinses Astrid... en zij is niet te missen in haar turquoise outfit!

Foto's: ANP / Kongehuset.no

In onze online serie 'In de spotlights' zijn eerder artikelen verschenen over:

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--