Ga naar submenu Ga naar zoekveld

In het zonnetje: Prinses Margriet op Dag van het Rode Kruis

8 mei 2020 · Leestijd 2 min

8 mei is de internationale Dag van het Rode Kruis. Prinses Margriet is onlosmakelijk verbonden met deze organisatie. Al tientallen jaren zet zij zich onvermoeibaar in voor het grootste hulpnetwerk ter wereld.

Het begon in 1966: Margriet volgde in ziekenhuis de Lichtenberg in Amersfoort de opleiding tot helpster eerste klasse van het Rode Kruis en kreeg in dit jaar haar diploma. Zo kon ze beginnen met haar vrijwilligerswerk.

Vanaf 1967 zette de prinses zich ook internationaal in voor het Rode Kruis. Van 1995 tot en met 2003 was zij zelfs voorzitter van de Standing Commission, het hoogste internationale orgaan van het Rode Kruis.

6 september 1967: op paleis Huis ten Bosch ontvingen koningin Juliana en prinses Margriet
6 september 1967: op paleis Huis ten Bosch ontvingen koningin Juliana en prinses Margriet buitenlandse delegaties van het Rode Kruis voor een internationaal congres.

Van 1987 tot 2011 is ze vicevoorzitter van het Rode Kruis. Als dank voor haar inzet werd in 2011 het Prinses Margriet Fonds opgericht. Het fonds zet zich in om mensen beter voor te bereiden op natuurrampen.

Vandaag de dag is de prinses erevoorzitter van het Nederlandse Rode Kruis.

Zo moeder, zo zoon

De appel valt niet ver van de boom. Ook haar zoon Pieter-Christiaan zet zich in voor de organisatie. Van 2010 tot en met 2018 is hij vicevoorzitter geweest van het Rode Kruis. Bij zijn vertrek kreeg hij als dank het ambassadeurschap van het Prinses Margriet Fonds.

Op 8 mei 1828 werd oprichter van het Rode Kruis Henry Dunant in Zwitserland geboren. Jaarlijks wordt daarom op 8 mei even stilgestaan bij het werk van het Rode Kruis wereldwijd.

Oprichter Jean Henry Dunant rond 1860.
Oprichter Jean Henry Dunant rond 1860.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--