Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Japanse keizer houdt officiële audiëntie voor kroonprins

9 november 2020 · Leestijd 4 min

Keizer Naruhito (60) van Japan heeft zijn broer kroonprins Akishino zondagmiddag (lokale tijd) officieel in audiëntie ontvangen in het Keizerlijk Paleis in Tokio. Bij deze zogenoemde 'Choken-no-Gi'-plechtigheid had de eerder op de dag formeel geïnstalleerde kroonprins een korte boodschap voor de keizer en daarna ook voor keizerin Masako. Beiden antwoordden ook, waarna Akishino en echtgenote Kiko ieder apart achter een tafeltje plaatsnamen.

De ontvangst vormde de afsluiting van de uit twee onderdelen bestaande 'Rikkoshi-no-Rei-ceremonie', de lang verwachte installatie of inhuldiging van de kroonprins. Die had oorspronkelijk al in april moeten plaatsvinden, maar vanwege de coronacrisis is toen besloten tot uitstel. De plechtigheden waren ook uitgekleed: zo was er zondag geen banket en was het aantal genodigden in het Keizerlijk Paleis beperkt. De troonopvolger droeg een oranje mantel tijdens de ceremonie in het keizerlijk paleis.

De Japanse media toonden zondagochtend opnamen van het vertrek van het kroonprinselijk paar bij hun residentie. Daar vergezelde de jonge prins Hisahito (14) zijn ouders naar de auto, waarna hij naar Japans gebruik diep boog bij het wegrijden. Hisahito is na zijn vader tweede in lijn van troonopvolging en op zijn schouders rust de toekomst van het keizershuis. In zijn generatie zijn er namelijk geen andere jongens en troonopvolging door vrouwen is volgens de huidige regels niet mogelijk.

Naruhito volgde zijn vader Akihito (86) anderhalf jaar geleden op. Hij was de eerste keizer van Japan in ongeveer tweehonderd jaar die de troon verliet terwijl hij nog leefde.

Vlekkeloos

Voor de Rikkoshi-Senmei-no-Gi-ceremonie waarin keizer Naruhito formeel bekendmaakte dat Akishino - die ook bekend is als prins Fumihito - de nieuwe kroonprins is, waren zowel het keizerspaar als het kroonprinselijk paar in ceremoniële dracht gekleed. Daarmee is het moeilijk bewegen, zodat er voorafgaand aan zondag is gerepeteerd om alles vlekkeloos te laten verlopen.

De twee dochters van Akishino en Kiko, de prinsessen Mako en Kako, woonden de plechtigheden bij. Hun nichtje prinses Aiko, enig kind van het keizerspaar, was afwezig. Vanwege de Japanse opvolgingsregels komt Aiko (18) dus ook niet in aanmerking voor de Chrysantentroon.

Lees verder onder de foto's.

Japanse premier moet aan de slag met opvolgingsregels

Kroonprins Akishino zal zich zondag bij zijn officiële installatie wellicht hebben afgevraagd of hij ooit ook daadwerkelijk keizer zal worden. Mogelijk dat hij alleen overgangskeizer zal zijn of dat de troon meteen overgaat op zijn nu 14-jarige zoon Hisahito, al zou daarvoor de wet moeten worden veranderd.

Traditioneel regeerden Japanse keizers tot hun overlijden. Keizer Akihito (86), de vader van Naruhito en Fumihito, brak met die gewoonte door vorig jaar af te treden. Hij vond dat zijn lichaam niet meer in staat was de taken naar behoren uit te voeren. Er moest echter heel wat worden geregeld om het terugtreden mogelijk te maken en de bijbehorende wetten golden heel nadrukkelijk alleen voor deze gelegenheid. Wanneer Naruhito zou willen aftreden, moet weer van voren af aan worden begonnen.

Indien Naruhito regeert tot zijn 85e en dan zou willen aftreden, dan is zijn broer inmiddels ook al tachtig. Niet echt een leeftijd om aan het keizerschap te beginnen, los nog van het feit hoe gezond hij of Naruhito dan zullen zijn. Hisahito zou tegen die tijd 39 jaar zijn: oud genoeg om keizer te worden. Of de troon dan eerst overgaat op zijn vader en dan na enkele jaren op hem, is niet te voorspellen. Zeker is wel dat premier Yoshihide Suga snel aan de slag moet met een hervorming van de regels rond de troonopvolging.

Voorstellen tot verandering

Dit om te voorkomen dat er helemaal geen troonopvolgers meer zijn als er iets gebeurt met prins Hisahito. Hij is na zijn vader namelijk nog de enige in lijn van troonopvolging, los even van de bejaarde prins Masahito (84), een jongere broer van keizer-emeritus Akihito. Er liggen verschillende veranderingsvoorstellen: van het openstellen van het keizerschap voor vrouwen tot het schrappen van de regel dat prinsessen die trouwen automatisch hun lidmaatschap van de keizerlijke familie verliezen. In dat geval zouden hun eventuele kinderen - bedoeld wordt: zonen - met nog een paar andere aanpassingen van de regels in aanmerking kunnen komen voor de troon.

Premier Suga heeft eerder al erkend dat wijzigingen nodig zijn om het keizershuis van een bredere basis te voorzien dan nu het geval is met een kroonprins die bijna net zo oud is als de keizer zelf, en slechts één tiener in de volgende generatie.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--