Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Japanse keizer spreekt videoboodschap in voor nieuwjaar

30 december 2020 · Leestijd 2 min

De Japanse keizer Naruhito spreekt vrijdag het volk toe ter gelegenheid van het nieuwe jaar. Dat doet hij via een videoboodschap, heeft het Bureau van de Keizerlijke Hofhouding bekendgemaakt. Het is voor het eerst sinds zijn aantreden in mei vorig jaar dat de keizer zich zo tot de bevolking richt.

De videoboodschap vervangt de jaarlijkse korte toespraak van de keizer. Die geeft hij normaal op 2 januari wanneer hij met zijn familie op het paleisbalkon verschijnt. Dat traditionele evenement, waar altijd tienduizenden belangstellenden op afkomen, is vanwege de coronapandemie afgelast. De toespraak wordt vrijdagmorgen om 05.30 uur Japanse tijd (oudejaarsavond 21.30 uur in Nederland) op de website van het paleis gezet.

Keizer Naruhito heeft zich het afgelopen jaar nauwelijks in het openbaar laten zien. De laatste keer was bij de vorige jaarwisseling en het 'zwaaimoment' bij het paleis op 2 januari. Dat was tevens de laatste keer dat het vorig jaar gepensioneerde keizerspaar Akihito en Michiko naar buiten trad.

In februari werden de geplande festiviteiten voor Naruhito's zestigste verjaardag afgelast en in april verviel de plechtige inhuldiging van de nieuwe kroonprins Fumihito. Die vond uiteindelijk begin november plaats, maar slechts in kleine kring en zonder bijvoorbeeld staatsbanketten. De keizerlijke familie heeft verder voornamelijk vanuit huis gewerkt, anders dan de Europese collega's die ondanks de coronamaatregelen nog wel op pad gingen.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--