Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Japanse regering bang te praten over troonopvolging

13 november 2020 · Leestijd 4 min

De Japanse regering is verdeeld over de vraag of het heikele probleem van de toekomstige keizerlijke troonopvolging nu moet worden aangepakt of dat kan worden gewacht tot prins Hisahito (14) getrouwd is en kinderen heeft. Premier Yoshihide Suga neigt naar dat laatste, terwijl het parlement in 2017 al een motie aannam om snel te handelen.

Prins Hisahito met zijn vader kroonprins Akishino.
Prins Hisahito met zijn vader kroonprins Akishino.

De grote Japanse krant Asahi Shimbun herinnerde eerder deze week in een hoofdredactioneel commentaar nog eens aan die wens van de Diet, zoals het parlement van Japan wordt genoemd. De houding van de regering is een belediging van het parlement aldus het gezaghebbende dagblad. Maar volgens Suga vermijdt hij bij uitstel een mogelijk delicate discussie.

Er zijn op dit moment slechts zeven leden van de keizerlijke familie jonger dan 40 en zes van hen zijn vrouwen. Hisahito, zoon van kroonprins Akishino (ook wel bekend als Fumihito), is de enige man. Volgens de huidige wet verliezen vrouwelijke leden van de keizerlijke familie hun status als ze trouwen. Alles hangt daarom af van de vraag of Hisahito in de toekomst mannelijke nakomelingen krijgt.

Lees verder onder de foto.

Conservatieve aanhang

Keizer Naruhito heeft alleen een dochter, prinses Aiko, en zijn broer kroonprins Fumihito heeft
Keizer Naruhito heeft alleen een dochter, prinses Aiko, en zijn broer kroonprins Fumihito heeft slechts één zoon.

Dat is een wankele basis voor het voortbestaan van het keizershuis, zo vindt een meerderheid van de Japanners. Probleem is dat er in het parlement en met name bij de conservatieve aanhang van Suga geen steun is voor de meest voor de hand liggende oplossing: vrouwelijke troonopvolging. De premier hecht aan "het historische belang van het feit dat de opvolging altijd via de mannelijke lijn heeft plaatsgevonden."

De Japanse bevolking is echter al een paar stappen verder, zo blijkt steeds weer uit opiniepeilingen. De meerderheid vindt dat vrouwelijke leden van de keizerlijke familie en hun nakomelingen de troon moeten kunnen bestijgen. Of dat dan met terugwerkende kracht moet gelden, kan worden besproken. Maar wachten tot Hisahito kinderen heeft, is volgens velen geen optie. Al is de regering goed in het afstellen van beslissingen.

Aan het begin van de eeuw werd ook al over de troonsopvolging gediscussieerd, mede omdat keizer Naruhito (toen nog kroonprins) alleen een dochter had, en zijn broer Akishino twee dochters. Vrouwelijke troonopvolging werd opeens een noodzakelijke optie. Maar met de geboorte van prins Hisahito op 6 september 2006 kwam abrupt een einde aan het beraad. Er was immers weer een jongen in de volgende generatie.

Prinses Mako bevestigt huwelijksplannen met Kei Komuro

Mako en Kei tijdens de bekendmaking van hun verloving in 2017.
Mako en Kei tijdens de bekendmaking van hun verloving in 2017.

Prinses Mako, de oudste dochter van kroonprins Akishino, is ondertussen nog steeds van plan om te gaan trouwen met haar vriend Kei Komuro. Alleen weet het stel nog niet wanneer. Dat heeft het Bureau van de Keizerlijke Hofhouding vrijdag namens de twee laten weten aan Japanse media.

"Het is moeilijk om op dit moment iets meer specifiek aan te kondigen, maar we zullen met onze families overleggen om verder te gaan met onze huwelijksplannen", aldus Mako, de oudste dochter van kroonprins Akishino, en haar vriend.

De twee maakten in september 2017 bekend dat ze van plan waren zich te verloven en dat ze in november 2018 zouden trouwen. In februari 2018 liet het paleis weten dat het huwelijk werd uitgesteld tot 2020. "Ik kwam tot het besef dat we onvoldoende tijd hadden om ons voor te bereiden", vertelde Mako destijds.

Ruzie

Maar er speelde nog wat anders. De moeder van Kei had ruzie met haar ex-verloofde. Die had haar geld gegeven voor de studie van Kei, althans dat was haar versie van het verhaal. De ex echter meende dat het slechts ging om een lening en eiste zijn geld terug. Zo lang dat dispuut niet was opgelost, kon van een trouwpartij geen sprake zijn aldus Mako's vader.

Vorig jaar november stelde Akishino dat het tijd werd dat het stel opheldering gaf over de trouwplannen en eerder dit jaar zei Mako's moeder kroonprinses Kiko de wensen van haar dochter te zullen respecteren.

Een nieuwe datum was er echter nog steeds niet, mede door de coronacrisis en de noodzakelijke verschuiving van de inhuldigingsceremonie voor Akishino als nieuwe kroonprins van Japan. Die plechtigheid vond zondag plaats, zodat Mako (29) en Kei (29) nu weer van zich konden laten horen.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--