Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jongste zus van koningin Máxima overleden

7 juni 2018 · Leestijd 3 min

Inés Zorreguieta (33), de jongste zus van koningin Máxima, is woensdagavond in Buenos Aires overleden. Dat bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst, die zegt dat het vermoedelijk gaat om zelfdoding. Máxima zegt in een reactie dat ze "zeer geschokt en zeer verdrietig" is.

Inés werd levenloos aangetroffen in haar appartement in Buenos Aires.

Een volle zus

Inés Zorreguieta is de enige volle zus van koningin Máxima, net als zij een kind uit het tweede huwelijk van haar vader Jorge met María del Carmen Cerruti. De koningin heeft verder twee broers, Martin en Juan, en drie halfzusters uit het huwelijk eerste huwelijk van Jorge: Maria, Angeles en Dolores.

Inés is in ons land niet helemaal een onbekende: ze was bruidsmeisje bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima. Het paar gaf Ariane, hun nu elfjarige dochter, ook de naam Inés mee. Het zusje van Máxima was ook meter bij de doop van het prinsesje.

Máxima en Inés bij de doop van prinses Ariane - 2007
Máxima en Inés bij de doop van prinses Ariane, 2007.
Inés (linksonder) was bruidsmeisje bij het huwelijk van Máxima en Willem-Alexander - 2002
Inés (linksonder) was bruidsmeisje bij het huwelijk van Máxima en Willem-Alexander - 2002.

Depressies

Inés (1984) studeerde volgens Argentijnse bronnen aan verschillende universiteiten, onder meer psychologie. Ze werkte kortstondig bij de Verenigde Naties in Panama, maar zou na vermeende relationele problemen naar Argentinië zijn teruggekeerd, waarop eetproblemen en depressies de kop opstaken bij de vrouw die werd geprezen om haar humor.

Argentijnse media hebben de laatste jaren herhaaldelijk gemeld dat Inés geestelijke gezondheidsproblemen had en aan anorexia leed, waarvoor ze werd behandeld. Haar leven leek echter in rustiger vaarwater gekomen toen ze door president Mauricio Macri een baan kreeg bij het secretariaat dat de sociale programma's coördineert.

Daarover ontstond wel enige ophef omdat Inés niet de benodigde kwalificaties zou hebben. Media beweerden dat ze de aanstelling te danken had aan zus Máxima, hetgeen zowel in Buenos Aires als Den Haag officieel werd ontkend.

In augustus vorig jaar overleed de vader van koningin Máxima, Jorge Zorreguieta, op 89-jarige leeftijd.

De agenda van Máxima

De Rijksvoorlichtingsdienst meldt dat de koningin haar agenda voor donderdag en vrijdag leeg maakt. Donderdag zou de koningin de nieuwe huisvesting van Stichting Vluchtelingkinderen openen in Driebergen. 's Avonds zou zij het Holland Festival bijwonen. Beide geplande bezoeken gaan niet door. Ook bij opening van het protonentherapiecentrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) kan de koningin niet aanwezig zijn.
 
De staatsbezoeken aan Letland, Estland en Litouwen van 11 tot en met 15 juni gaan wel door, maar zonder koningin Máxima.

Muzikaal

In januari 2017 hebben we in Blauw Bloed de muzikaliteit van Inés besproken. Het zusje van Máxima verscheen in een video op het instagram-account van haar broer Martin. We zagen Inés een liedje zingen en zichzelf begeleiden met een gitaar. Klik hier om de video te bekijken.

Heb je zelf vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113

24 uur per dag, 7 dagen per week te bereiken.

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--