Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Juan Carlos leeft in 'gouden kooi' in Abu Dhabi

4 augustus 2021 · Leestijd 2 min

Het is al weer een jaar geleden dat koning-emeritus Juan Carlos van Spanje zijn thuisland ontvluchtte en vertrok naar Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. De vader van koning Felipe verblijft sindsdien op een paradijselijk eiland waar hij in alle luxe woont, meldt El País op basis van bronnen. De krant beschrijft het vooral als een "gouden kooi" voor de beschadigde koning.

Juan Carlos woont op het eilandje Zaya Nurai, op vijftien minuten varen van Abu Dhabi. Hij brengt zijn dag door met het lezen van de Spaanse kranten, gaat naar de sportschool of kijkt films in zijn thuisbioscoop. Ook krijgt hij regelmatig bezoek. Zo komen zijn dochters Elena en Cristina bijna elke maand langs.

Volgens El País is de koning desondanks eenzaam. Hij verlaat het eiland zelden, behalve om te dineren in Abu Dhabi. Ook maakte hij enkele korte uitstapjes naar naburige koninkrijken. De 83-jarige Juan Carlos zou inmiddels slecht ter been zijn, maar hij weigert een rolstoel te gebruiken om imagoverlies te voorkomen.

Omkoping en corruptie

Juan Carlos besloot Spanje vorig jaar te verlaten om zijn zoon Felipe wat lucht te geven. De gepensioneerde koning kwam bijna dagelijks negatief in het nieuws wegens vermeende omkoping en corruptie. In Zwitserland en bij het Spaanse Hooggerechtshof lopen onderzoeken naar de geldstromen rond de koning-emeritus, maar hij is niet in staat van beschuldiging gesteld en wordt ook niet als verdachte aangemerkt.

De koning zou morgen nog terugkeren naar Spanje als dat kon, zeggen de bronnen tegen El País. Het liefst wil hij zijn intrek nemen in het Zarzuela-paleis in Madrid, waar hij 57 jaar heeft gewoond, maar dat gaat niet zolang er een onderzoek naar hem loopt. Ondertussen kost zijn verblijf op Zaya Nurai de Spaanse staat tienduizenden euro's per maand.

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--