Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rutte in brief: Geen bezwaar tegen homohuwelijk troonopvolger

12 oktober 2021 · Leestijd 2 min

Prinses Amalia hoeft de troon niet op te geven als ze met een vrouw trouwt. Voorheen was dat wel de regel, maar de 17-jarige troonopvolger mag ook bij een huwelijk met een vrouw haar toekomstige plek op de troon behouden, zo laat demissionair premier Mark Rutte dinsdag weten in een Kamerbrief.

Eind september stelde de VVD een aantal Kamervragen naar aanleiding van het boek 'Amalia, de plicht roept' van auteur Peter Rehwinkel. Daarin bespreekt Rehwinkel de stelling dat Amalia als koningin afstand zou moeten doen van de troon wanneer ze met een vrouw zou trouwen, omdat uit een huwelijk tussen mensen van gelijk geslacht geen kinderen geboren zouden kunnen worden. Het punt zorgde voor veel ophef, omdat veel mensen het argument achterhaald vinden. In de Kamerbrief laat demissionair premier Rutte nu weten dat er geen enkel "beletsel" is voor het toestaan van een huwelijk met iemand van hetzelfde geslacht.

In de brief gaat hij namens het kabinet ook in op de vraag wat dit voor haar eventuele kinderen, en dus de troonopvolger van Amalia, zou betekenen. Kinderen uit relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht kunnen bijvoorbeeld door middel van een zaaddonor of een draagmoeder ter wereld komen of worden geadopteerd. Op die zaken wil het kabinet nog niet vooruitlopen. "Dit is te zeer afhankelijk van de feiten en omstandigheden van het specifieke geval", aldus de premier.

COC: 'Verstandig'

Het COC vindt de beslissing van het kabinet verstandig.  "Wie de komende eeuwen ook troonopvolger wordt, het hoort wat ons betreft de normaalste zaak van de wereld te zijn dat die persoon ook getrouwd kan zijn met iemand van hetzelfde geslacht", laat de Nederlandse belangenorganisatie voor lhbti's aan het ANP weten. "Een verstandig besluit van de regering dus."

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--