Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Keizerin Masako zet vol trots traditie voort

11 mei 2020 · Leestijd 2 min

Keizerin Masako heeft maandag de zorg voor de keizerlijke zijdeteelt op zich genomen. Daarmee zette ze een in 1871 begonnen traditie voort, waaraan met name haar schoonmoeder keizerin Michiko de afgelopen jaren veel plezier beleefde en ook grote zorg besteedde.

Vanwege de coronacrisis was de zogenoemde Goyosan Hajime no Gi-ceremonie, het begin van het nieuwe zijdeseizoen wel aangepast. Zo kreeg keizerin Masako maar hulp van één paleismedewerker. Ook werd er dit jaar maar één soort zijderups uitgezet op de eikenbladeren in de keizerlijke Momijiyama Cocoonery: de zogenoemde Koishimaru-rups.

Dat is een soort die keizerin Michiko weer tot ontwikkeling heeft gebracht en waar het keizershuis zeer zuinig en trots op is. Het is overigens geen productieve zijderups: de productie is minder dan 500 meter zijdedraad per rups, tegenover wel 1500 meter voor andere soorten; zoals Hakken, Ouken en Tensan die normaal ook worden uitgezet.

Geschenk

De keizerlijke zijde, die ook door de keizerin wordt geoogst, wordt onder meer gebruikt als een bijzonder en persoonlijk geschenk dat het keizerspaar aan buitenlandse gasten cadeau doet of aanbiedt voor gebruik bij de restauratie van bijzonder zijdewerk in tempels.

Keizerin-emerita Michiko bemoeide zich in 2018 voor het laatst met de zijdeteelt en heeft toen haar schoondochter Masako uitgenodigd om een kijkje te nemen zodat ze de traditie kon voortzetten. Vorig jaar was er geen directe keizerlijke bemoeienis met de teelt omdat de plechtigheden rond de troonswisseling alle aandacht opeisten.

Dochter Aiko

Prinses Aiko (18) begint maandag met haar studie aan de Gakushuin-universiteit met digitale colleges. De dochter van keizer Naruhito en keizerin Masako had op 3 april al moeten beginnen, maar vanwege de sluiting van onderwijsinstellingen moest ze even geduld hebben.

Aiko heeft zich echter thuis al voorbereid op haar studie aan de faculteit Japanse taal- en letterkunde, zo liet het Bureau van de Keizerlijke Hofhouding weten. De prinses behaalde in maart haar diploma van de middelbare meisjesschool. Vanwege de coronamaatregelen was de plechtige uitreiking versoberd en bleven haar ouders weg bij de school.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--