Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijk: De tien mooiste galajurken van Mette-Marit

19 augustus 2022 · Leestijd 3 min

Op de verjaardag van de Noorse kroonprinses Mette-Marit zetten wij haar tien mooiste galajurken op een rijtje. Een beetje extra glitter en glamour op deze feestelijke dag!

We beginnen ons foto-overzicht met een roze galajurk met ruches. Misschien wel de favoriete galajurk van Mette-Marit? Wie zal het zeggen! De kroonprinses heeft de japon in ieder geval al verschillende keren gedragen. We zagen 'm op de vooravond van het huwelijk van de Zweedse kroonprinses Victoria en op een officieel galaportret (2011). Onlangs haalde ze de jurk opnieuw uit haar kledingkast voor het galadiner ter ere van de achttiende verjaardag van dochter Ingrid Alexandra.

Mette-Marit_roze-galajurk
Mette-Marit-galaportret-roze-jurk
ANP-450564084

De tweede galajurk hebben we ook meerdere keren gezien. Voor het laatst tijdens het staatsbezoek van Nederland aan Noorwegen, begin november 2021. Mette-Marit droeg bij het staatsbanket een Valentino jurk, die ze voor het eerst heeft gedragen tijdens de viering van de 80e verjaardagen van haar schoonouders. Een jaar later, op 26 mei 2018, nam ze de jurk mee naar Kopenhagen voor het galadiner ter ere van de vijftigste verjaardag van kroonprins Frederik van Denemarken. 

staatsbanket-Mette-Marit-galajurk-Valentino
Prinses Mette-Marit met de Valentino jurk tijdens het staatsbezoek.
Verjaardag-koning-Harald

De derde jurk komt je misschien ook bekend voor, want Mette-Marit droeg deze japon namelijk tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Aan de arm van kroonprins Haakon kwam ze de Nieuwe Kerk in Amsterdam binnen. Haar witte jurk was rijkelijk geborduurd met blauwe kraaltjes in een bloemenpatroon.

Mette-Marit aan de arm van Haakon tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander.
Mette-Marit-inhuldiging-galajurk

De dag voor de inhuldiging was er een groot diner in het Rijksmuseum in Amsterdam. Mette-Marit en Haakon waren hiervoor ook uitgenodigd. Voor deze avond had de prinses een galajurk met lieflijk bloemenpatroon meegenomen in haar koffer. 

Galajurk-bloemenpatroon-Mette-Marit
Prinses Mette-Marit en kroonprins Haakon komen aan bij het diner in het Rijksmuseum.

In 2010 kwam de president van Zwitserland naar Noorwegen voor een officieel bezoek. Tijdens het staatsbanket droeg de kroonprinses - in het gezelschap van haar echtgenoot en zijn tante prinses Astrid - een donkerroze japon met een brede zwarte riem. 

Prinses Astrid, prins Haakon en prinses Mette Marit op weg naar het diner.
Prinses Astrid, prins Haakon en prinses Mette Marit op weg naar het diner.

Koning Harald vierde op 17 januari 2016 zijn 25-jarig regeringsjubileum. Speciaal voor deze gelegenheid gingen de Noorse royals op de foto. Kroonprinses Mette-Marit koos voor een simpele witte galajurk. 

Prinses Mette Marit, prins Haakon, koningin Sonja en koning Harald.

Voor bruiloften worden altijd de mooiste creaties uit de kast gehaald. Zo ook door Mette-Marit. Voor het huwelijk van kroonprinses Victoria van Zweden ging ze voor een lichtblauwe japon met over elkaar liggende laagjes.

Mette-Marit-_huwelijk-Victoria
ANP-312949695

Drie jaar later, in 2013, is ze in Zweden om het huwelijk van prinses Madeleine met Chris O'Neill bij te wonen. De Noorse kroonprinses straalde in een kanten jurk met verschillende lagen.

Mette-Marit en Haakon bij het huwelijk van de Zweedse prinses Madeleine met Chris O'Neill.

In 2015 is er opnieuw een koninklijk huwelijk in Zweden. Ditmaal van prins Carl Philip en Sofia Hellqvist. Mette-Marit koos voor deze bruiloft een lichtroze japon met een bloemenmotief op de rok.

Mette-Marit en Haakon bij het huwelijk van Carl Philip en Sofia.

In Luxemburg vond in 2012 het huwelijk plaats van erfgroothertog Guillaume met zijn Stéphanie. Voorafgaand aan dit huwelijk werd er een gala georganiseerd met veel Europese royals. Ook Mette-Marit en Haakon waren aanwezig. De Noorse kroonprinses schitterde op die avond in een rode glitter japon. Een mooie hekkensluiter! 

Mette-Marit en Haakon op het gala voorafgaand aan het huwelijk tussen Guillaume en Stephanie in Luxemburg.
ANP-320972825

Foto's: ANP en Kongehuset.no

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--