Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijk: Nieuwe kiekjes van Noors koningspaar

23 juni 2021 · Leestijd 2 min

Het Noorse hof heeft nieuwe foto's vrijgegeven van koning Harald en koningin Sonja. Het is vandaag precies 30 jaar geleden dat zij werden ingewijd als koningspaar van Noorwegen.

Harald werd op 23 juni 1991 samen met koningin Sonja in Nidaros-kathedraal in Trondheim ingewijd. De kroonjuwelen van Noorwegen, bestaande uit onder andere de kronen van de koning en de koningin, waren voorafgaand aan de ceremonie in de kathedraal geplaatst, naast de tronen die stammen uit het jaar 1818. 

Officieel was Harald al eerder koning. Door het overlijden van zijn vader koning Olav (87) kwam hij in januari 1991. "Hij was het eerste slachtoffer van de Golfoorlog omdat hij tijdens het tv-kijken een hartaanval kreeg", vertelde Harald vijf jaar geleden over het sterven van zijn vader. De Golfoorlog was net die dag uitgebroken. "Hij was er heilig van overtuigd dat het de Derde Wereldoorlog was die uitbrak en hij wilde er geen deel van uitmaken." 

Omdat de inwijdingsceremonie vandaag precies 30 jaar geleden is, deelde het hof nieuwe foto's. Koning Harald en koningin Sonja zijn samen op de foto gegaan, en er zijn nieuwe losse portretten van hen geschoten. Bekijk ze hieronder!

In januari deelde het hof ook nieuwe foto's ter gelegenheid van het 30-jarig koningschap van koning Harald. Bekijk die hier.

Wil je meer weten over 30 jaar koning Harald? Lees dan dit artikel.

Foto's: Det Norske Kongehus

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--