Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijk: Voorproefje van het nieuwe Paleis Noordeinde

27 juli 2019 · Leestijd 2 min

Paleis Noordeinde wordt op dit moment gerenoveerd. De kroonluchters, armaturen en torchères van de Balzaal in paleis Noordeinde krijgen een grondige restauratie- en schoonmaakbeurt. Ook wordt de halogeenverlichting vervangen door ledlampen, die precies lijken op de kaarsen die er ruim een eeuw geleden oorspronkelijk in zaten. Bezoekers van de zomeropenstelling van het paleis krijgen vandaag al een voorproefje van het resultaat te zien in de Balzaal.

De 'ledkaarsen' zijn ontwikkeld in samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf, de eigenaar van het paleis. Er moest daarbij speciale aandacht worden besteed aan de kwaliteit van het lcht dat de led-lampen uitstraalden, zodat de kleuren van het interieur goed blijven uitkomen. Tevens moest er voor worden gewaakt dat de lampen te heeft zouden worden. Elke 'kaars' is dan ook voorzien van een koelelement, hetgeen bij een bezoek aan de Balzaal ook wordt getoond.

De kroonluchters en armaturen zijn donker door aanslag, het stof en vuil dat zich in de afgelopen decennia er op heeft vastgezet. Goed reinigen heeft echter een betoverend effect, zo was vrijdag te zien toen de media voorafgaand aan de zomeropenstelling een rondleiding kregen door het paleis. De ledverlichting past ook veel beter bij de zaal dan de halogeenlampen die nu nog dienst doen.

Het voorproefje van de restauratie is één van de nieuwe elementen die paleisbezoekers kunnen bekijken. Voorbeelden van geloofsbrieven die ambassadeurs aan de koning en voorheen aan de stadhouders aanboden zijn ook tentoongesteld. De meest in het oog springende is die van de eerste Amerikaanse president George Washington, die zijn nieuwe ambassadeur William Short in 1792 aanbeveelt bij zijn 'very good friend' Willem V.

Ook is het mogelijk de staldepartementen te bekijken, waar ook koninklijke auto's te bezichtigen zijn.

Bekijk hier de foto's van de openstelling van Paleis Noordeinde!

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--