Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijktip: Documentaire over een 'koninklijke' beeldhouwer

26 november 2019 · Leestijd 2 min

In de docuserie Sign of the Times: Mensch is vanavond de Belgische beeldhouwer Johan Tahon te zien. Toen prinses Beatrix nog koningin was, gaf de kunstenaar haar les. De prinses heeft ook werk van hem in bezit.

Prinses Beatrix heeft een passie voor beeldhouwen. In 2018 opende de prinses in Huis Doorn de
Prinses Beatrix heeft een passie voor beeldhouwen. In 2018 opende de prinses in Huis Doorn de tentoonstelling Verzet en Verdriet in Beeld.

Toen prinses Beatrix in 2009 een werk van Johan Tahon onthulde op het ministerie van Financiën, was ze zo onder de indruk dat ze contact opnam met de kunstenaar om hem te vragen of hij haar les wilde geven. Van de prinses weten we dat zij in haar vrije tijd graag beelden maakt, het is een grote passie van haar.

De aflevering over Johan Tahon is de laatste aflevering van de serie. Johan exposeert met zijn keramieken over de hele wereld. In zijn kunst wil hij de werkelijkheid van de mens laten zien.  Zijn monnikachtige figuren bijvoorbeeld drukken een moment van verstilling uit. Tahon: “Als we ons in onze breekbaarheid, onze menselijkheid laten zien aan de ander, dan ontstaat er een hele diepe menselijke uitwisseling. Mijn werk gaat vooral over die intermenselijke communicatie.” In zijn werk is de rode draad spiritualiteit: wat bezielt je in het leven, wat geeft zin en betekenis?  

In de serie 'Sign of the Times' worden drie internationale bekende kunstenaars vastgelegd, in een documentaire waarin de vraag centraal staat wat ons menselijk maakt. Waardoor laten we ons bezielen? En als we nadenken over de mens van de toekomst, wat mag dan niet verloren gaan?

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--