Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijktip: 'Het geheugen van Auschwitz'

26 januari 2020 · Leestijd 2 min

Afgelopen week was koning Willem-Alexander in Israël om de slachtoffers van de Holocaust te herdenken. Komende maandag is de Internationale Herdenking Holocaust, op de dag dat vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau 75 jaar geleden werd bevrijd. Daarom wordt dit weekend de documentaire 'Het geheugen van Auschwitz' uitgezonden.

In de film worden veelal jonge conservatoren gevolgd die de afgelopen vijf jaar hebben gewerkt om de overblijfselen van Auschwitz-Birkenau veilig te stellen. In de film is te zien hoe zij werken aan een grote conserveringsoperatie van één van de barakken uit het enorme complex naast het Poolse plaatsje Oscwiecim. 

De conservering is een ongekend project waar antwoorden worden gevonden, maar er ook nieuwe vragen en dilemma's ontstaan. Moet de meest gruwelijke plek uit de geschiedenis wel bewaard worden, is een van die vragen die centraal staat. Dit geldt niet alleen voor de conservatoren die zich inzetten voor het behoud. Ook regisseur Manfres van Eijk en cameraman Chris Blokhuis kwamen voor vragen te staan. 

Lees verder onder de foto's.

De conservatoren krijgen te maken met andere complexe problemen, zo laat de indringende documentaire zien. Naast de barakken en de crematoria op het terrein zijn er nog heel veel voorwerpen overgebleven. Gedeporteerden namen van huis spullen mee, zoals tandenborstels, kinderschoentjes, koffers, leesbrillen, gebedskleden, sieraden, muziekinstrumenten en speelgoed. Hoe ga je hier mee om? Ook is het emotioneel beladen om met deze spullen te werken.

'Het geheugen van Auschwitz', zondag 26 januari om 20.10 op NPO2. 

Foto's: EO

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees ook onze privacyverklaring.

--:--