Nu online te zien: Teledoc 'Het nieuwe Soestdijk'
Heb je de Teledoc 'Het nieuwe Soestdijk' gemist? De film van regisseur Frans Bromet over de vele obstakels en bezwaarmakers bij de renovatie en innovatieve verbouwing van Paleis Soestdijk is nu online te zien. Bekijk de video hierboven.
Paleis Soestdijk werd sinds eind jaren dertig bewoond door prinses (later koningin) Juliana en prins Bernhard. De oudere generatie herinnert zich het jaarlijkse defilé op Koninginnedag; de hele koninklijke familie, inclusief een jonge Willem-Alexander, zwaaiden ons toe vanaf de trappen van het paleis.
In 2004 overleden prinses Juliana en prins Bernhard. Sinds die tijd zat Nederland met een ‘probleem’; wat doen we met dit nationale erfgoed? Het paleis ligt op een bosrijk landgoed van ruim honderd hectare, waar onder meer de behuizing van de Marechaussee staat. Aan de overkant van de weg komen daar de koninklijke stallen en nog meer perceel bij. Uiteindelijk werd er na vijftien jaar overleg tussen diverse departementen een wedstrijd uitgeschreven. Het beste plan bleek van Made by Holland.
Op woensdag 20 december 2017 vond een historische gebeurtenis plaats: Paleis Soestdijk werd overgedragen aan Made by Holland van de MeyerBergman Erfgoed Groep (bekend van onder meer de ontwikkeling van de Westergasfabriek in Amsterdam). Het bedrag wat ervoor betaald is, is volgens Maya Meijer "een dubbeltje per Nederlander die op de eerste rang wil zitten." Dat is bij elkaar 1,7 miljoen euro. "Een koopje?", vraagt Frans Bromet zich af. Daar leek het wel op, maar al snel kwamen er problemen.
Lees verder onder de foto's.
Frans Bromet volgde hoe de renovatie en innovatieve verbouwing van het nieuwe Paleis Soestdijk op obstakels van overheden en bezwaarmakers stuitte. Je kunt het bijna zo gek niet verzinnen: van geluidsoverlast door optredens van popgroepen in de voortuin tot bezwaren van de buren, bezwaren tegen de nieuwbouwplannen op de plek van de lege huizen van de Marechaussee, bezwaren tegen een hotel aan de overkant, tegen het kappen van een deel van het bos vanwege zeldzame diersoorten en bijvoorbeeld bezwaren tegen de mogelijke verhuizing van de vleermuizen.
De grote vraag is: lukt het om met behoud van de koninklijke geschiedenis een nieuw kloppend cultureel Hollands hart te creëren? Het nieuwe Soestdijk geeft een indringend en zo nu en dan humoristisch beeld van de worsteling tegen de obstakels en bezwaarmakers. Daarbij geeft het een idee hoe het kan (tegen)werken in Nederland als je iets nieuws wil ondernemen.
Bekijk hieronder de .
Het nieuwe Soestdijk | donderdag 20 oktober | 22:15 uur op NPO 2
De Teledoc Het nieuwe Soestdijk van Frans Bromet is een productie van Talent United en EOdocs, in samenwerking met CoBO en het Nederlands Filmfonds.