Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Charles, Anne, Andrew en Edward houden wacht bij hun moeder

13 september 2022 · Leestijd 2 min

De vier kinderen van de overleden koningin Elizabeth hebben maandagavond in de St. Giles' Cathedral in Edinburgh een wake gehouden bij de kist van hun moeder. Het lichaam werd hier maandagmiddag heengebracht. De overleden koningin ligt in de kathedraal tot dinsdagmiddag.

Koning Charles III, prinses Anne, prins Andrew en prins Edward hadden zich allemaal rondom de kist van hun wijlen moeder gepositioneerd. De kinderen van Elizabeth arriveerde bij kist rond 20:30 (Nederlandse tijd). Ze hebben hier gedurende een periode hun respect getoond aan hun moeder en koningin. 

De wake wordt in het Verenigd Koninkrijk de ''Vigil of the princes'' genoemd. Dit is een erewacht van kinderen van de overleden vorst. Bijzonder aan deze vigil is dat prinses Anne erbij staat. Vroeger waren dochters uitgesloten van deze gebeurtenis. 

Lees verder onder de foto.

Kinderen-queen-houden-wake
Kinderen van de queen houden ''vigil of the princes''.

Toen de kist met Koningin Elizabeth II erin naar de St. Gilles' Cathedral werd gereden liepen de vier kinderen ook achter de kist aan. Toen had niet alleen Anne maar ook de koning en prins Edward hun militaire uniform aan. Prins Andrew had een rouwkostuum aan omdat hij geen militaire titels meer heeft. 

Lees verder onder de foto.

Charles, Anne, Andrew en Edward lopen achter moeder aan
Charles, Anne, Andrew en Edward lopen achter hun moeder aan.

Kist Elizabeth naar londen

De kist van koningin Elizabeth wordt dinsdagavond van Edinburgh naar Londen overgevlogen. De koningin zal daar in Buckingham Palace liggen. Prinses Anne vergezelt de kist op de reis van Schotland naar Engeland. Anne vergezelde haar moeder ook al op de uren lange tocht van Balmoral naar Edinburgh. 

Lees verder onder de foto.

anne verlaat balmoral
Prinses Anne verliet zondag samen met haar moeder Balmoral.

De nieuwe koning Charles III woont dinsdag in Noord-Ierland een rouwbijeenkomst bij voor zijn overleden moeder. Daar zullen ook koningin-gemalin Camilla en de kersverse premier Liz Truss aanwezig zijn. Nu hij koning is bezoekt Charles de vier delen van het Verenigd Koninkrijk om zich voor te stellen als het nieuwe staatshoofd. Vrijdag reist de koning af naar Wales.

Prinses Elisabeth ondertekent rouwregister

De Belgische prinses Elisabeth heeft maandag in Brussel een rouwregister van de Britse koningin Elizabeth ondertekend. Op Twitter deelde het Belgisch Paleis foto's van de 20-jarige troonopvolgster die iets in het boek schrijft.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--