Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kinderen prins Joachim voelen zich verstoten door Deense hof

28 september 2022 · Leestijd 3 min

De vier kinderen van de Deense prins Joachim zijn "in de war, bedroefd en in shock" door de beslissing over het kwijtraken van hun titel van prins en prinses. Dat laat een woordvoerder van de familie weten aan Deense media.

Het Deense hof maakte woensdag bekend dat de drie zoons en dochter van de prins vanaf komend jaar alleen nog graaf en gravin van Monpezat zijn. Dit omdat, zoals eerder - in 2008 om precies te zijn - werd bekendgemaakt, alleen nog eerstgeborenen van troonopvolgers prins of prinses worden. Prins Christian, het eerste kind van kroonprins Frederik en kroonprinses Mary, mag zich volgens die regel zo noemen en zijn eerstgeborene en zo verder dus ook.

De beslissing over Joachims kinderen moet volgens het hof "in deze context" worden gezien en om de lijn van andere koningshuizen te volgen. Volgens de woordvoerder van prins Joachim kwam het nieuws "als een donderslag bij heldere hemel". "De kinderen voelen zich verstoten. Ze begrijpen niet waarom hun identiteit van hen is afgenomen", aldus Joachim. 

Kroonprins Frederik heeft naast Christian nog drie kinderen. Zij worden nog wel prins en prinses genoemd. Of dat ook gaat veranderen, is niet duidelijk. 

Reactie van Nikolai

Prins Nikolai, de oudste kleinzoon van koningin Margrethe, snapt niet waarom zijn oma heeft besloten om hem en zijn broers en zus hun titel van prins en prinses af te nemen. Dat meldt het Deense blad Ekstra Bladet na een gesprek met de oudste zoon van prins Joachim.

De 23-jarige Nikolai zegt dat hij erg overstuur en teleurgesteld is over dat besluit. "Mijn hele familie en ik zijn natuurlijk erg verdrietig. We zijn, zoals mijn ouders hebben verklaard, geschokt door dit besluit en over hoe snel het eigenlijk is gegaan. Ik ben erg verward over waarom het zo moest gebeuren", voegde hij daaraan toe.

Koningin Margrethe poseert met haar kleinzoons Nikolai en Felix bij Paleis Fredensborg, mei 2021.
Koningin Margrethe poseert met haar kleinzoons Nikolai en Felix bij Paleis Fredensborg, mei 2021.

Reactie van Mary

Kroonprinses Mary van Denemarken begrijpt dat er geshockeerd is gereageerd op het feit dat de kinderen van prins Joachim hun titel van prins en prinses kwijtraken. "Ik snap dat het een moeilijke beslissing was om te nemen en dat het heel moeilijk was om te horen", zei de echtgenote van kroonprins Frederik vrijdag tegen verslaggevers die haar ernaar vroegen bij een conferentie in Kopenhagen.

De kroonprinses zegt dat ook zij en haar echtgenoot, de huidige troonopvolger, "als de tijd daar is" zullen kijken naar de titels van hun kinderen. "We weten nu niet hoe het koningshuis eruit gaat zien als de tijd van Christian is aangebroken of hoe het eruitziet wanneer de tijd van Christian eraan zit te komen", zei ze doelend op haar oudste zoon die Frederik zal opvolgen.

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--