Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kinderen prinses Irene in Italië voor uitvaart tante

27 augustus 2021 · Leestijd 2 min

In de Basilica di Santa Maria della Steccata in Parma heeft vrijdagmiddag de uitvaart van de vorig jaar maart overleden prinses Maria Teresa van Bourbon-Parma plaatsgevonden. In de crypte van de kerk heeft ook prins Carlos Hugo, de in 2010 overleden broer van Maria Teresa, zijn laatste rustplaats. De plechtigheid was besloten en vooraf geheimgehouden teneinde aan de Italiaanse coronavoorschriften te kunnen voldoen.

Prinses Maria Teresa stierf op 86-jarige leeftijd in Parijs aan de gevolgen van een coronabesmetting. Vanwege de pandemie kon er destijds geen afscheidsdienst of plechtige uitvaart worden gehouden. Nu, zeventien maanden later, is een requiemmis en bijzetting in de basiliek van Parma wel mogelijk.

Bij de plechtigheid waren onder meer de kinderen van prins Carlos Hugo en prinses Irene aanwezig: prins Carlos, prinses Margarita, prins Jaime en prinses Carolina. Maria Teresa was niet getrouwd maar had een hechte band met de kinderen van haar broer.

Mooie plechtigheid

Aan het einde van de mis werden drie toespraken gehouden waarin een beschrijving van het leven van de zogenoemde 'rode prinses' Maria Teresa werd gegeven. De bijnaam, waarop ze zeer trots was, kreeg ze in de strijd tegen het dictatoriale bewind van Francisco Franco in Spanje.

"Maria Teresa was lange tijd nauw betrokken bij de strijd voor democratisering, sociale rechtvaardigheid en vrijheid in Spanje", aldus Guido Agosti, die van Italiaanse kant het woord voerde en woorden herhaalde die prins Carlos vorig jaar uitsprak.

Prins Carlos bracht namens zijn familie een soms emotioneel eerbetoon aan de geliefde, strijdbare tante Maria Teresa. Hij deed dat deels in het Italiaans en deels in het Spaans. De prinses was Spanje immers toegewijd, al bleef haar strijd voor rechtvaardigheid en recht niet tot Spanje beperkt. Ook Midden-en Zuid-Amerika hadden haar aandacht.

"Het was een mooie plechtigheid", aldus prinses Margarita na afloop, al duurde het met name voor de jongere kinderen van prinses Carolina - Alaïa-Maria (7) en Xavier (5) - wel wat lang. Vader Albert Brenninkmeijer nam ze na afloop dan ook mee om Italiaanse ijsjes te kopen.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--