Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kleine prins Charles krijgt een geboortemunt!

31 december 2020 · Leestijd 2 min

De nationale bank van Luxemburg heeft op de valreep van 2020 nog een bijzondere euromunt in omloop gebracht ter ere van de geboorte van 'prenz' Charles. Op de munt van 2 euro is de op 10 mei geboren prins Charles afgebeeld met zijn ouders erfgroothertog Guillaume en erfgroothertogin Stéphanie.

Heel uitzonderlijk voor Luxemburg is dat op de munt groothertog Henri niet is afgebeeld, terwijl dat een grondwettelijke vereiste is. De nationale bank heeft echter wel het monogram van Henri aangebracht en daarmee is aan de eis voldaan, aldus een toelichting.

Van de geboortemunt zijn twee versies gemaakt. Eén toont het gezin als op een foto en één in het voor munten meer gebruikelijke reliëf. Voor liefhebbers is er zelfs nog een derde versie, in een zogenoemde coincard en met het muntmeesterteken van Sint Servaas. De Luxemburgse munten worden namelijk deels bij de Koninklijke Nederlandse Munt gemaakt en muntmeester Stephan Satijn gebruikt de iconische brug als zijn kenmerk.

Prins Charles is na zijn vader Guillaume tweede in de lijn van troonopvolging in Luxemburg. Zijn grootvader groothertog Henri noemde in zijn kersttoespraak de geboorte van zijn kleinzoon een van de (weinige) hoogtepunten van het afgelopen jaar.

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--