Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kleine reorganisatie bij hofhouding koning

3 juli 2021 · Leestijd 4 min

Koning Willem-Alexander schrapt in zijn hofhouding de functie van ceremoniemeester. Dat is op te maken uit een mededeling op de website van het Koninklijk Huis, waar de beschrijving van de organisatie van de 'Dienst van het Koninklijk Huis' vrijdagmiddag is aangepast.

Simon van der Burg, die na de zomer aan de slag gaat als ambassadeur in Bulgarije, wordt niet vervangen en het 'Bureau van de Ceremoniemeester' wordt opgeheven. Het takenpakket vervalt niet maar is ondergebracht bij andere afdelingen van het hof, zoals de algemeen secretaris, de hofmaarschalk en de adjudanten.

De functie van ceremoniemeester bestond in de huidige opzet sinds het aantreden van koningin Beatrix in 1980. De functionarissen werden doorgaans geleend van Defensie of Buitenlandse Zaken, om daar na een aantal jaren weer terug te keren. Zo was Van der Burg voor zijn aantreden in 2017 werkzaam als consul-generaal in Ho Chi Minh-stad.

Spin in het web

De ceremoniemeester werd gezien als een spin in het web bij met name de organisatie van buitenlandse bezoeken en inkomende staatsbezoeken. Daarnaast waakte hij onder meer over het protocol bij ontvangsten en bijvoorbeeld koninklijke huwelijken, uitvaarten en een inhuldiging. Hij moest er voor zorgen dat alles op rolletjes verliep en dat koning of koningin niet voor verrassingen kwam te staan.

Het afgelopen jaar, waarin na het staatsbezoek aan Indonesië in maart geen grote evenementen meer hebben plaatsgevonden, en het naderend einde van de detachering boden de kans de hoforganisatie op dit onderdeel tegen het licht te houden. Daaruit is met medewerking van Van der Burg het besluit voortgevloeid om de taken van de ceremoniemeester en zijn bureau elders onder te brengen, waardoor een betere afstemming mogelijk is tussen onder meer de binnenlandse en buitenlandse werkagenda.

Geen bezuiniging

Het schrappen van de functie van ceremoniemeester is volgens het Koninklijk Huis geen bezuinigingsoperatie. Het gaat om een stroomlijning van de hofhouding. "Er is gekeken naar de mogelijkheid de organisatiestructuur en werkprocessen verder te verbeteren", aldus een toelichting op de website van het koningshuis.

Het is niet de eerste aanpassing van de hofhouding. Koning Willem-Alexander heeft dit sinds zijn aantreden in 2013 op meer punten anders ingericht dan zijn moeder koningin Beatrix. Zo heeft hij een aantal persoonlijk adviseurs aangesteld, onder wie ook iemand die zijn speeches voorbereidt, en kwam er meteen een directeur ICT. Ook werd het aantal hofdames - een onbetaalde functie - verminderd en werd er geschoven met takenpakketten.

Willem-Alexander krijgt volgens de 'Begroting van de Koning' 5,1 miljoen euro voor persoonlijke en materiële uitgaven. De hofhouding wordt daaruit betaald, evenals de afgelopen jaren de restauratie van de Gouden Koets. De koning kan zelf bepalen hoeveel iedereen krijgt en als hij overhoudt, hoeft het niet te worden teruggegeven. Toen hij de persoonlijk adviseurs aanstelde, is daarvoor ruimte gevonden binnen de begroting. Het salaris dat wordt uitgespaard door het niet vervangen van de ceremoniemeester kan elders worden ingezet.

Het werk van de ceremoniemeester - de functie werd tot nu toe altijd door een man vervuld - en het kleine bureau dat onder hem viel, vervalt overigens niet. De twee medewerkers hebben elders in de organisatie werk gekregen en de verschillende taken van de ceremoniemeester zijn verdeeld onder de algemeen secretaris, de hofmaarschalk en het Militair Huis. Met deze afdelingen werkte de ceremoniemeester altijd al nauw samen.

Staatsbezoek

Simon van der Burg heeft nog één grote klus te klaren: het staatsbezoek volgende week aan Duitsland. Dat vormt de afsluiting en tegelijk bekroning van een in 2013 begonnen reeks koninklijke werkbezoeken aan de zestien Duitse deelstaten. Het staatsbezoek stond eigenlijk voor vorig jaar juni op de agenda maar moest vanwege de coronacrisis worden uitgesteld.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--