Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning Abdullah van Jordanië neemt halfzus in bescherming

9 september 2019 · Leestijd 2 min

Koning Abdullah van Jordanië heeft zijn halfzus prinses Haya voorgedragen als plaatsvervangend ambassadeur in Londen. Dat meldt de Arabische krant Al-Quds. In haar nieuwe positie geniet Haya diplomatieke bescherming.

Met de diplomatieke functie zou ze er zeker van zijn dat ze Engeland niet hoeft te verlaten, al kan Londen bezwaar maken tegen de voordracht. De prinses, dochter van wijlen koning Hoessein van Jordanië, is overigens eerder aangesteld bij de Jordaanse ambassade in het Verenigd Koninkrijk. 

Lees verder onder de foto.

Prinses_Haya_2.jpg

Haya besloot eerder dit jaar Dubai te ontvluchten. Haar redenen hiervoor zijn vooralsnog niet helemaal duidelijk. De meest invloedrijke vrouw van Dubai zou veel meer op de voorgrond treden dan in veel landen in het Midden-Oosten voor vrouwen is toegestaan. Andere media meldden eerder dat er sprake zou kunnen zijn van een geheime liefdesrelatie tussen Haya en een van haar lijfwachten. 

Huwelijksperikelen

Het staat vast dat de spanningen haar huwelijk met de emir van Dubai, Mohammed bin Rashid al-Maktoum, weinig goed hebben gedaan. De prinses zou zelfs moeten vrezen voor de wraak van haar echtgenoot. Volgens Al-Quds zou het besluit om prinses Haya aan te stellen zijn genomen nadat een asielaanvraag voor haar en haar twee kinderen zou zijn afgewezen.

Lees verder onder de foto.

Sjeik_Mohammed_bin_Rashid.jpg

Haya’s huwelijksgeschil met de emir zorgt voor tal van politieke gevoeligheden. Zowel de Jordaanse koning als de Britse regering zit hiermee in een lastig parket. Beiden willen niet de toorn van de steenrijke emir – tevens premier van de Verenigde Arabische Emiraten – op hun hals halen. 

De prinses is daarnaast in afwachting van behandeling van de rechtszaak die ze bij het Britse High Court heeft aangespannen tegen haar echtgenoot over de voogdij over haar twee jonge kinderen. Deze rechtszaak vindt pas plaats in november.

Bron: ANP / NOS

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--