Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning beëdigt demissionair minister Van 't Wout

20 januari 2021 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander heeft Bas van 't Wout benoemd tot minister van Economische Zaken en Klimaat. De beëdiging vond woensdag rond het middaguur plaats op Paleis Noordeinde in Den Haag, het werkpaleis van de koning.

WA_Vanhetwout.jpg

Bas van 't Wout volgt hiermee Eric Wiebes op als minister, die vrijdag na het aftreden van het kabinet zijn ontslag indiende vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire.

Om Van 't Wout te kunnen beëdigen als minister, moest de koning hem eerst ontslaan als als staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Die taken worden overgenomen door minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) totdat er na de verkiezingen van maart een nieuw kabinet is gevormd.

Geloofsbrieven

Koning Willem-Alexander heeft woensdagochtend ook voor het eerst in vijf weken weer ambassadeurs ontvangen voor het aanbieden van hun geloofsbrieven. Het gebruikelijke protocol bleef echter achterwege, waarvoor de koning bij de nieuwe gezanten van El Salvador, Saudi-Arabië en Italië zijn verontschuldigingen aanbood.

Vanwege de coronamaatregelen werden de ambassadeurs, die eigenlijk al in december zouden langsgekomen, niet in een koets opgehaald maar in een hofauto naar paleis Noordeinde gereden. Ze werden begeleid door een aantal motoragenten als ere-escorte. Maar het militair ceremonieel bij het paleis, met het spelen van de volksliederen en een inspectie van de erewacht, was geschrapt.

Ook de ontvangst was soberder dan normaal en er waren ook minder mensen bij betrokken. De nieuwe ambassadeurs mochten zich maar door één persoon laten vergezellen, terwijl anders naast de partner ook een aantal leden van de ambassadestaf welkom zijn voor de ceremonie.

De geloofsbrieven worden sinds de coronacrisis niet meer persoonlijk aan de koning overhandigd maar in de Balkonkamer van het paleis, waar de ontmoeting plaatsvindt, op een tafeltje gelegd. De Italiaanse ambassadeur Giorgio Novello, die in een scootmobiel zat, liet het neerleggen over aan zijn echtgenote.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--