Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning beleeft met moeder kunstzinnige middag op het paleis

14 juli 2021 · Leestijd 4 min

Het jubileum en de prijsuitreiking van de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst bracht moeder en zoon woensdagmiddag bijeen in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Behalve koning Willem-Alexander was namelijk ook prinses Beatrix bij de feestelijke bijeenkomst.

Het werk van de winnaars en de andere genomineerden is met ingang van donderdag tot en met 3 oktober te zien in een tentoonstelling in het paleis. Dit jaar deden 566 kunstenaars mee aan de wedstrijd. De jury selecteerde eerder vijftien genomineerden, waaruit de drie winnaars werden gekozen.

"In de geschiedenis van de prijs vertegenwoordig ik de vijfde generatie. En wat geweldig dat vanmiddag ook de vierde generatie aanwezig is om dit jubileum mee te vieren. Samen omvatten we maar liefst 41 jaar 'Koninklijke Prijs', zei Willem-Alexander in zijn toespraak. Daarin constateerde hij tevreden dat de prijs ook na 150 jaar nog bestaat. "In een jaar dat 566 jonge kunstenaars zich aanmeldden om mee te dingen, denk ik dat we gerust mogen spreken van een levende traditie."

Vertrouwen in de toekomst

Vooruitgang was er ook in de aantallen. "In 1871 waren er 45 inzenders. En nu ruim twaalf keer zo veel. Dat geeft vertrouwen in de toekomst! U bent vast net zo benieuwd als ik wie het volgende jubileum - in 2046 - de prijzen uitreikt", grapte de koning. Misschien wel zijn beoogde opvolger Amalia, maar zover vooruitkijken deed hij niet.

Willem-Alexander was opgetogen dat naast het werk van de drie nieuwe winnaars Rinella Alfonso, Philipp Gufler en Hend Samir, de komende maanden in het paleis ook werk is te zien van vorige winnaars. "Ik vind het fantastisch dat we ook een beeld krijgen van de ontwikkeling van een aantal deelnemers uit de laatste veertig jaar. Zeg maar: de tijd dat mijn moeder en ik de traditie van de Koninklijke Prijs dragen."

De koning laste aan het einde van zijn rondje langs de nieuwe kunstwerken nog een wandeling in langs de extra, in de stijlkamers geëxposeerde werken. 

Oudste kunstprijs van Nederland

De Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst bestaat dit jaar 150 jaar en is een van de oudste kunstprijzen van Nederland. Koning Willem III stelde de onderscheiding in als Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst. De prijs is bedoeld om talentvolle in Nederlands werkzame schilders - die niet ouder zijn dan 35 jaar - aan te moedigen in hun werk als kunstenaar.

Prinses Beatrix was ook aanwezig in het Paleis op de Dam, om samen met de koning de jubileumtentoonstelling ter ere van het 150-jarig bestaan van de prijs te openen. Deze expositie, met de titel Grensverkenners, toont eveneens tot en met 3 oktober het werk van oud-winnaars of genomineerden van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst.

Tijdreis voor Beatrix

Prinses Beatrix maakte woensdagmiddag een kleine tijdreis. Ruim dertig jaar was ze een vaste waarde bij de uitreiking van de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst. Het was voor de kunstminnende Beatrix altijd een van de hoogtepunten op haar koninklijke agenda.

De belangstelling bleef ook na haar troonsafstand, maar voortaan was het haar zoon koning Willem-Alexander die tekende voor de uitreikingen en de gesprekken met de winnaars en andere inzenders. Maar voor de markering van het 150-jarig bestaan van de prijs en de jubileumtentoonstelling Grensverkenners meldde ze zich weer op vertrouwd terrein om met volle teugen te genieten van de opgestelde kunst.

In haar feestrede betrok oud-winnaar Suzan Drummen "namens alle kunstenaars" Beatrix nadrukkelijk in de hulde. "Uw betrokkenheid en kennis van het vakgebied vielen op. Kunstenaars voelden zich dankzij u echt gezien", prees Drummen de oud-koningin. "Leuk dat ze zo enthousiast is", merkte even later Natasja Kesmil op, nadat de prinses haar werk 'Ferdinand II en Isabella I' uitvoerig had bekeken.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--