Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning bezoekt operatiecentrum Landmacht Amersfoort

13 mei 2020 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander heeft woensdag op de Bernhardkazerne in Amersfoort een bezoek gebracht aan het Territoriaal Operatiecentrum (TOC) van de Koninklijke Landmacht. Het TOC coördineert nationale militaire (crisis)operaties op Nederlands grondgebied en civiel-militaire samenwerking. Vanwege het coronavirus verleent het TOC momenteel militaire bijstand en steunverlening aan diverse civiele projecten.

Aan het begin van het werkbezoek kreeg koning Willem-Alexander een ‘Commanders Update Brief’ (CUB) van kolonel Piet Hagenaars, commandant van het TOC. Dit gebeurde in het bijzijn van de commandant landstrijdkrachten, luitenant-generaal Martin Wijnen. In de brief werd een overzicht gegeven van de activiteiten van de afgelopen 24 uur en een vooruitblik geschetst. Aansluitend nam de Koning deel aan drie gesprekken. 

Lees verder onder de foto's.

Gesprekken

Het eerste gesprek met medewerkers van het TOC ging over de manier waarop het Territoriaal Operatiecentrum ondersteuning biedt aan diverse operaties. Het tweede gesprek ging over de ondersteuning bij diverse planningsprocessen en het opbouwen van een zorghotel. In het derde gesprek spraken zorgverleners en medische planners van defensie over hun ervaringen vanwege hun inzet bij verschillende medische- en zorginstellingen.

Lees verder onder de foto.

willem_alexander_gesprek_militairen_landmacht_werkbezoek_amersfoort.jpg

Wanneer de situatie het weer toelaat en de medische inzet afgebouwd wordt, gaat het TOC zich weer richten op zijn kerntaken. Indien de situatie wijzigt, kan het TOC weer worden opgeschaald.  

Bewaken en beveiligen

Het TOC is sinds begin dit jaar operationeel en mede opgericht vanwege wereldwijde dreigingen die steeds vaker complex, divers en onvoorspelbaar zijn. Nederland heeft een strategische functie als doorvoerland waar NAVO bondgenoten in toenemende mate een beroep op doen. Het TOC heeft als kerntaken het ondersteunen van NAVO bondgenoten bij grootschalige doorvoeroperaties in Nederland, het bewaken en beveiligen van Nederlands grondgebied en het intensiveren van de civiel-militaire samenwerking.

ANP-410504389.jpg

Bron: RVD/ANP Foto

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--