Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning bezoekt station Utrecht Centraal en de NS

29 mei 2020 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander heeft vrijdagmiddag een werkbezoek gebracht aan de NS en station Utrecht Centraal. Dit in verband met de herstart van de reguliere dienstregeling van het openbaar vervoer komende week en de talrijke voorzorgsmaatregelen die zijn genomen om verspreiding van het coronavirus in te dammen.

De koning sprak allereerst met een buschauffeur, trambestuurder en veiligheidsmedewerker van het Utrechtse vervoerbedrijf over hun verwachtingen en angsten voor volgende week. Ze vertelden over de spanning die ze voelden nu er meer reizigers worden verwacht na maanden van lege bussen en trams. De spanning gold vooral voor de plicht mondkapjes te dragen en afstand te houden. "We hopen dat de passagiers zich daaraan houden", zeiden de bestuurders.

Lees verder onder de foto.

Koning_Willem_Alexander_utrecht_centraal_station.jpg

In een soortgelijk gesprek bij de NS ontmoette Willem-Alexander een machinist, een conducteur die ook optreedt als boa en een schoonmaker. Die vertelden over de veranderingen in hun werk - veel meer en vaker schoonmaken van de treinen bijvoorbeeld, met name op de plekken die reizigers steeds aanraken - en het gemis aan contact. Conducteurs hebben tijdens de afgelopen weken niet gecontroleerd. Met het begin van de normale dienstregeling was er de hoop dat "mensen rekening houden met elkaar."

Lees verder onder de foto.

willem_alexander_utrecht_centraal_station_ns.jpg
koning_willem_alexander_utrecht_centraal.jpg

Tijdelijk normaal

Tot slot had de koning een rondetafelgesprek met vertegenwoordigers van Rover, de gemeente Utrecht, hoger onderwijs en openbaar vervoer over het toekomstperspectief en de aanpassingen van onder meer het werk-en reizigersgedrag. Daar vertelde Jeroen Hoencamp, de baas van VodafoneZiggo, dat zijn bedrijf heeft besloten dat de helft van het personeel thuis blijft werken.

De koning maakte in een van zijn gesprekken duidelijk de term 'het nieuwe normaal' niet te willen hanteren. Voor hem is het 'tijdelijk normaal'. Ook de in Nederland gehanteerde term 'intelligente lockdown' had een bezwaar zo had hij ervaren bij eerdere werkbezoeken in Limburg.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--