Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning en koningin misten tijdens bezoek contact met publiek

7 juli 2021 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima moesten zich tijdens het woendag afgesloten staatsbezoek aan Duitsland af en toe vermannen om niet naar de honderden belangstellenden te lopen. "Het contact met het publiek hebben we gemist", aldus koningin Máxima.

Dat er ondanks de geheimhouding van het programma toch vaak mensen kwamen opdraven, soms ook met bloemen, had dat gemis extra doen voelen. ,,Oeps, we mogen er niet naar toe”, dacht de koning dan. Maar vooraf hadden de Duitse autoriteiten duidelijk gemaakt dat het staatsbezoek alleen door zou kunnen gaan als de geldende coronamaatregelen streng werden nageleefd. ,,Geen stap zonder mondkapje aan de arm, om meteen weer op te zetten”, keek Máxima daarop terug.

Willem-Alexander was echter een tevreden mens. ,,We hebben alles gedaan wat we wilden doen, maar dan op kleinere schaal”, wist de koning. De voornaamste beperking zat naast het verplicht afstand houden tot het publiek in het aantal mensen dat bij bijeenkomsten aanwezig kon of mocht zijn. Zo had het koningspaar veel meer mensen bij het concert van het Koninklijk Concertgebouworkest willen hebben, maar uiteindelijk mochten er maar zo'n 350 komen in het immense Konzerthaus. Gelukkig zorgde het orkest wel voor een eenmalige livestream zodat toch nog een veel groter publiek kon worden bereikt.

Koningspaar_BrandenburgerTor2.jpg

Terugblik

De koning blikte bij het persgesprek terug op zijn in 2013 met een kennismakingsbezoek bij Angela Merkel en de toenmalige bondspresident Joachim Gauck begonnen rondreis langs de zestien Duitse deelstaten. ,,Ik heb zelf Duitsland ook veel beter leren kennen en ontdekt dat er zeer veel verschillende Duitslanden zijn”, aldus Willem-Alexander, die dankzij vrienden, familiegeschiedenis en familie diverse delen wel kende maar ook niet overal was geweest. De reeks krijgt dan ook zeker een vervolg al was het nog niet duidelijk in welke vorm zo vertelde hij. ,,Jullie zijn nog niet van ons af”, grapte hij tegen de eveneens aanwezige Duitse journalisten. 

België

Of België ook aan de beurt komt voor een reeks werkbezoeken aan de tien provincies bleef onbeantwoord. Voor een staatsbezoek was nog geen gelegenheid geweest zo maakte Willem-Alexander duidelijk. Dat kwam door het protocol: dat schreef voor dat het kortst regerende staatshoofd eerst bij zijn langer dienende collega op bezoek gaat. Koning Filip was daarom als eerste aan de beurt en kwam in november 2016 naar ons land. Willem-Alexander zei dat er overigens bij streek- of werkbezoeken in bijvoorbeeld Zeeland en Brabant al vaak Belgische gouverneurs bij de visites worden betrokken. Of die manier is er dus al veel contact. Maar tien werkbezoeken lagen niet in het verschiet. 

Tekst: Hans Jacobs/RoyalBlogNL

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--