Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning en Máxima wilden aan de slag in het stembureau

12 maart 2021 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben zich opgegeven als vrijwilligers voor de bezetting van een stembureau bij de Tweede Kamerverkiezing van volgende week. Dat vertelde de koning vrijdagmiddag tijdens een digitaal werkbezoek dat in het teken stond van de organisatie van en voorbereiding op de stembusgang.

Het koningspaar had zich gemeld bij de gemeente Den Haag, waar het koninklijk gezin woont, maar de gemeente had al voldoende vrijwilligers. Dat zei Willem-Alexander toen Hans Klok, de teamcoördinator Verkiezingen van het ministerie van Binnenlandse Zaken, vertelde over de landelijke werving die het ministerie had opgezet om stemlokaalleden te vinden. "Normaal is dat een zaak voor de gemeenten, maar dit keer hebben we daarbij geholpen", aldus Klok.

Anders dan anders

De koning wilde tijdens zijn 'bezoek' vooral weten welke veranderingen er zijn ten opzichte van vorige verkiezingen: hoe de aanpassingen in de praktijk uitpakken en hoe briefstemmers die een stembiljet in een verkeerde envelop hebben gedaan, alsnog kunnen stemmen.

Ook was hij benieuwd welke aanpassingen - die nu vanwege de coronapandemie zijn gedaan - in de toekomst zullen blijven. Zowel het ministerie als de Kiesraad denken dat het over meerdere dagen kunnen stemmen, anders dan het briefstemmen, in de woorden van Kiesraadvoorzitter Wim Kuijken "misschien wel een blijvertje" is.

Willem-Alexander was enthousiast over de verhalen die hij hoorde. "U heeft er met zijn allen echt de schouders onder gezet", zei hij aan het einde van de reeks gesprekken waarbij alle facetten van de gang naar de stembus aan bod kwamen. Van het maken van speciale wetten tot nieuwe protocollen voor het tellen van de biljetten, en een verlenging van de termijn voor het vaststellen van de einduitslag tot 22 maart.

Hoop en interesse

De koning sprak ook de hoop uit dat zoveel mogelijk mensen volgende week gebruikmaken van hun democratisch recht bij de Tweede Kamerverkiezingen. De mogelijkheid om veilig een stem uit te brengen is er, zo stelde hij vast. Koning Willem-Alexander zei het verdere proces met veel interesse en passie te blijven volgen.

De Tweede Kamerverkiezingen worden gehouden aanstaande maandag, dinsdag en woensdag. In de stemlokalen zijn verschillende hygiënemaatregelen genomen. Zo hangen er spatschermen en worden de stemhokjes geregeld schoongemaakt. In veel gemeenten mogen kiezers het potlood waarmee is gestemd meenemen naar huis.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--