Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning Felipe bereidt kersttoespraak tot in puntjes voor

24 december 2019 · Leestijd 2 min

De Spaanse koning Felipe heeft de afgelopen dagen zijn agenda vrijgehouden om te werken aan de toespraak die hij dinsdag, op kerstavond, houdt tot alle inwoners van Spanje. De koning kan in zijn rede terugkijken op een jaar met maar liefst twee parlementsverkiezingen die desondanks de komst van een nieuwe regering niet dichterbij hebben gebracht.

Koning Felipe met zijn dochters, tijdens de opname van de toespraak in 2017.
Koning Felipe met zijn dochters, tijdens de opname van de toespraak in 2017.

Felipe zal zich ongetwijfeld weer uitlaten over de voordelen van 'eenheid in verscheidenheid', een mantra dat met name in Baskenland en Catalonië - voor zover zijn toespraak daar wordt uitgezonden - aan dovemansoren is gericht.

Felipe is op 24 december niet de enige vorst die zich tot zijn bevolking richt. De Belgische koning Filip gaat hem 's middags om 13.00 uur als eerste koninklijke kerstredenaar voor. De toespraak is vantevoren opgenomen, in alle drie landstalen: Nederlands, Frans en Duits. Net als Felipe heeft Filip te maken met een slepende regeringsformatie, maar uitspraken daarover liggen in België doorgaans gevoelig. Op aansporingen uit het Koninklijk Paleis zit eigenlijk niemand te wachten.

Lees verder onder de foto.

Familiefoto's

De derde koninklijke spreker dinsdag is groothertog Henri van Luxemburg die aan het begin van de avond zijn 'Chrëschtusprooch' houdt. Daarin kijkt Henri traditioneel terug op de belangrijkste gebeurtenissen van het voorbije jaar, en spreekt hij de bevolking waar nodig moed in en vraagt om verdraagzaamheid en solidariteit.

Buckingham Palace heeft maandag onder embargo - dat betekent dat er pas later wat mee gedaan mag worden - iets verteld over de woensdagmiddag uit te zenden kersttoespraak van koningin Elizabeth. De voorbereiding van de media gaat aan het Britse hof ver. Niet alleen wordt onthuld dat de opname door de BBC plaatsvond in de 'Green Drawing room' van het paleis, maar ook welke kleren en broche de Queen droeg en welke speciaal uitgezochte familiefoto's in beeld komen.

Naast koningin Elizabeth worden op Eerste Kerstdag ook de al eerder opgenomen toespraken van koning Willem-Alexander en koning Carl Gustaf van Zweden uitgezonden. De Deense koningin Margrethe en de Noorse koning Harald spreken pas oudejaarsavond.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--