Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning Felipe: "Dit virus zal ons niet verslaan"

19 maart 2020 · Leestijd 6 min

Koning Felipe heeft woensdagavond het Spaanse volk toegesproken over de coronacrisis. De Spaanse vorst zegt dat er grote zorgen zijn, maar heeft vooral steunende woorden en een boodschap van hoop. "Dit virus zal ons niet verslaan."

"We worden geconfronteerd met een nieuwe en andere, ongekende, zeer ernstige crisis die onze gezondheid in alle uithoeken van Spanje in gevaar brengt", zegt Felipe aan het begin van zijn toespraak. Het verandert de gewoonten en het leven van iedereen enorm, stelt hij. "Maar het is ook een crisis die we bestrijden en die we zullen overwinnen."

Felipe betuigt ook namens zijn vrouw Letizia en hun kinderen alle steun aan gezinnen die mensen hebben verloren of die zijn besmet met het coronavirus. Ook spreekt hij grote dankbaarheid uit voor alle medewerkers in de zorg. "U heeft onze grootste bewondering en respect, onze volledige steun."

Verschillen opzij zetten

De koning vraagt mensen om samen te strijden tegen het virus. "Nu moeten we onze verschillen opzijzetten. We moeten ons verenigen met hetzelfde doel: deze ernstige situatie overwinnen. En we moeten het samen doen."

Felipe is ervan overtuigd dat ze de situatie samen kunnen overwinnen. "Omdat Spanje een geweldig land is; met een geweldig volk dat niet opgeeft bij moeilijkheden. Dit virus zal ons niet verslaan. Integendeel. Het zal ons als samenleving sterker maken; een meer betrokken, zorgzame en meer verenigde samenleving."

Toespraak

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Goedenacht,
Mag ik me tot u richten, in een tijd van grote bezorgdheid en zorg over deze gezondheidscrisis die we meemaken, niet alleen in Spanje maar in heel Europa en de rest van de wereld.

Vanmiddag heb ik een ontmoeting gehad met de president van de regering en het Technisch Comité voor het beheer van het Coronavirus om de meest recente informatie over de epidemie en de maatregelen die zijn genomen naar aanleiding van de verklaring van de staat van alarm, waarin ons democratisch systeem in de grondwet voorziet, te analyseren. De hele staat, alle overheidsinstellingen, zetten zich in voor de oplossing van deze crisis, die onze essentiële prioriteit is, en alle Spanjaarden kunnen zich beschermd voelen.

We worden geconfronteerd met een nieuwe en andere crisis, zonder precedent, zeer ernstig en ernstig, die onze gezondheid in elke hoek van Spanje in gevaar brengt. Maar ook, op een zeer traumatische manier, verandert het onze gewoonten en omstandigheden en de normale ontwikkeling van ons leven, onze werkgelegenheid en onze bedrijven; kortom, ons welzijn.

Maar het is ook een crisis die we bestrijden en die we gaan overwinnen.

Met het oog op deze situatie wil ik in de eerste plaats al mijn liefde en medeleven betuigen, samen met de koningin en onze dochters, aan zoveel families in heel Spanje die helaas het verlies van een aantal van hun dierbaren hebben geleden. Dat doen we ook aan iedereen die, zowel persoonlijk als in uw omgeving, in het bijzonder wordt getroffen door dit virus en de gevolgen ervan. Voor jullie allemaal, veel kracht en aanmoediging.

In de tweede plaats is het vandaag de dag meer dan ooit een dankwoord aan alle mensen, entiteiten en openbare diensten, zonder uitzondering, die helpen en opofferen voor anderen. En ik wil die dankbaarheid in een van hen verpersoonlijken:

We wisten dat we een geweldig gezondheidssysteem en buitengewone professionals hadden; ik wil ze nu aanspreken: u hebt onze grootste bewondering en respect, onze volledige steun. U bent de voorhoede van Spanje in de strijd tegen deze ziekte, u bent onze eerste verdedigingslinie.

Degenen onder u die elke dag en elk uur van de dag zorgen voor de getroffenen, de zieken genezen, troost en hoop geven aan hen die het nodig hebben.

Uw professionaliteit, toewijding aan anderen, uw moed en persoonlijke opoffering zijn een onvergetelijk voorbeeld. We kunnen u nooit genoeg bedanken voor wat u voor uw land doet. Het kan u niet verbazen dat u vanuit huizen in heel Spanje een emotioneel en hartelijk applaus kunt horen. Een oprecht en eerlijk applaus, dat u zeker troost en aanmoedigt.

Er zijn momenten in de geschiedenis van de volkeren waarop de realiteit ons op een moeilijke, pijnlijke en soms extreme manier op de proef stelt; momenten waarop de waarden van een samenleving en de capaciteit van een staat op de proef worden gesteld. Ik ben er zeker van dat we allemaal opnieuw een voorbeeld zullen stellen van verantwoordelijkheid, van plichtsgevoel, van beschaafdheid en menselijkheid, van toewijding en inspanning en vooral van solidariteit - vooral met de meest kwetsbaren - zodat niemand zich alleen of hulpeloos kan voelen.

We moeten nu onze verschillen opzij zetten. We moeten ons verenigen rond hetzelfde doel: het overwinnen van deze ernstige situatie. En dat moeten we samen doen; samen; met sereniteit en vertrouwen, maar ook met vastberadenheid en energie.

Nu moeten we ons verzetten, moeten we het volhouden en moeten we onze levenswijze en ons gedrag aanpassen aan de aanwijzingen van onze autoriteiten en de aanbevelingen van onze deskundigen om het virus te verslaan. We moeten allemaal bijdragen aan die collectieve inspanning met onze houding en onze acties, hoe klein die ook zijn.

Ik weet dat dit gemakkelijk te zeggen is, en ik weet ook dat het in deze omstandigheden helemaal niet gemakkelijk is: zich te organiseren in het werk, thuis, bij het gezin of bij de kinderen. Maar het is wat we moeten doen voor het welzijn van iedereen. Omdat ieder van ons deel uitmaakt van de oplossing van deze crisis.

Dit is een tijdelijke crisis. Een haakje in ons leven. We gaan terug naar de normale gang van zaken. Geen twijfel mogelijk. En dat zullen we eerder vroeg dan laat doen: als we onze waakzaamheid niet laten verslappen, als we allemaal onze krachten bundelen en samenwerken vanuit onze respectievelijke verantwoordelijkheden.

We zullen de normaliteit van ons samenleven herstellen, het leven in onze straten, in onze steden; de economie, de banen, de bedrijven, de winkels, de werkplaatsen... Spanje zal zijn pols, zijn vitaliteit, zijn kracht terugkrijgen.

In de loop der jaren hebben we zeer moeilijke, zeer ernstige situaties meegemaakt; maar net als de vorige zullen we ook deze situatie te boven komen. Want Spanje is een groot land; een groot volk dat niet opgeeft bij moeilijkheden.

Dit virus zal ons niet verslaan. Integendeel. Het zal ons sterker maken als samenleving; een samenleving die meer geëngageerd, meer ondersteunend, meer verenigd is. Een maatschappij die bestand is tegen elke tegenspoed.

Bedankt allemaal, en houd moed.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--