Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning Felipe ziet af van erfenis na affaire vader

16 maart 2020 · Leestijd 2 min

Koning Felipe neemt drastische maatregelen na een nieuw schandaal rond zijn vader Juan Carlos. De Spaanse koning kondigde zondag aan dat hij afziet van een toekomstige erfenis. Bovendien ontneemt Felipe zijn 82-jarige vader zijn jaarlijkse staatstoelage van 194.000 euro.

Aanleiding is een lopend onderzoek van Zwitserse aanklagers naar een bankrekening die naar verluidt wordt beheerd door Juan Carlos. Het voormalige staatshoofd, dat zes jaar geleden afstand deed van de Spaanse troon, zou in 2008 zo'n 65 miljoen euro hebben ontvangen van de toenmalige Saoedische koning Abdullah. De aanklagers vermoeden dat dit smeergeld zou kunnen zijn geweest.

De huidige koning Felipe zou de tweede begunstigde zijn van het fonds, maar hij had hier volgens het Zarzuela Paleis geen weet van en distantieert zich ervan. Voor Felipe tellen alleen de waardigheid en onkreukbaarheid van de monarchie. Ten koste van de familiebanden.

Breuk

Het is niet de eerste pijnlijke familiesituatie voor Felipe. In 2012, toen Spanje in een diepe economische crisis verkeerde, ging zijn vader jagen in het gezelschap van een 'vriendin'. Het uitstapje moest geheim blijven, maar koning Juan Carlos had pech. Hij brak zijn heup en moest met spoed naar Madrid worden teruggevlogen. Koningin Sofia haastte zich nu eens niet naar het ziekenhuis en voor het eerst gooiden media en politiek alle remmen los.

Juan Carlos viel van zijn voetstuk. Dat zijn schoonzoon Iñaki en dochter prinses Cristina betrokken waren in een corruptieschandaal maakte het alleen maar erger. Er restte de koning in feite nog maar één ding: aftreden, zeer tegen zijn zin. In 2014 nam Felipe de scepter over en meteen begon hij een muur op te trekken tussen zichzelf en de omstreden familieleden. Zo werd Cristina haar extra titel van hertogin ontnomen. Dat leverde een pijnlijke situatie op, maar de nieuwe koning slaagde in zijn opzet om zelf een schoon en onkreukbaar imago te houden.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--