Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning Filip en prins Gabriël bezoeken lanceerplek ruimtesonde

12 april 2023 · Leestijd 2 min

Koning Filip en zijn zoon prins Gabriël zijn aangekomen in Frans-Guyana. Hier zullen ze de lancering van een ruimtesonde bijwonen vanaf de ruimtebasis Kourou van de Europese ruimtevaartorganisatie (ESA). Het is de eerste keer dat de Belgische vorst tijdens een officieel bezoek naar het buitenland wordt vergezeld door de 19-jarige Gabriël.

Een ruimtesonde is een onbemand ruimtevaartuig dat voor onderzoeksdoeleinden door het universum vliegt. De Belgische koning staat bekend als een groot liefhebber van de ruimtevaart. Zo was hij in 1992 bij het vertrek van Dirk Frimout, de eerste Belg in de ruimte. Onlangs ontmoette Filip ook Raphaël Liégeois, de nieuwe Belgische astronaut. 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De lancering

Woensdag gingen de koning en de prins voor het eerst langs bij de locatie van ESA. Daar namen ze onder meer een kijkje bij het lanceerplatform en de Ariane 5-draagraket.

Donderdagochtend moet de sonde van de ESA moet  (lokale tijd) worden gelanceerd. De nieuwe missie heet Juice, een afkorting van Jupiter Icy Moons Explorer. Het onbemande ruimtevaartuig gaat onderzoeken of er leven mogelijk is op drie manen die rond Jupiter draaien. Die manen heten Ganymedes, Callisto en Europa.

In 2031 komt de sonde bij Jupiter en in 2034 vliegt hij door naar de maan Ganymedes, waar de missie ook zal eindigen. Als alle brandstof aan boord op is moet de sonde daar in 2035 inslaan. 

Ook moeder en dochter op reis

De dochter van het Belgische koningspaar mocht onlangs ook mee op een officiële reis. In maart bracht koningin Mathilde samen met prinses Elisabeth een driedaags bezoek aan Egypte, waar ze onder meer de graftombe van Toetanchamon bezochten.

De kroonprinses mocht in 2019 al eens met haar moeder mee op een reis naar Kenia voor UNICEF. Met de reizen treden deze jonge royals meer in de openbaarheid. Ook worden deze tripjes gezien als voorbereiding op hun latere taken, zoals ook onze prinses Amalia – in haar geval met beide ouders – een rondreis door het Caribisch gebied maakte.

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--